Указания за предоставяне на онлайн консултации – инструкции EFPA


Указания за предоставяне на онлайн консултации като съпътстваща дейност в период на социално дистанциране при карантина:

Онлайн консултациите, по-специално чрез видео чат, предоставят възможна онлайн алтернатива за осигуряване на психологическа грижа и терапия. Повечето психолози все още предпочитат контакт лице в лице със своите клиенти или пациенти, които търсят помощ или подкрепа.

Въпреки това, за да защитите не само собственото си здраве, но и здравето на тези, които търсят вашата помощ и обществото като цяло, трябва да се проучат възможно най-много алтернативи. Изследванията показват, че ефективността на такива телеконсултации е малко по-малко оптимална, но въпреки това често успяват да получат сходни ефекти като обикновените грижи.

На уебсайта на EFPA са разгледани някои основни моменти, които бихме искали да подчертаем за краткосрочното им прилагане.

Насоки за етични и ефективни практики вече съществуват от доста време:

Обсъдете възможността с вашия клиент (за предпочитане по телефона), като обясните обосновката и наблегнете на важността за сега да разчитате на онлайн консултации. В идеалния случай, правете това само с клиенти или пациенти, с които вече сте се срещнали лице в лице, така че да знаете как да се намесите оптимално и в реалния свят, в случай на някакви спешни ситуации, например рискове за самонараняване или самоубийство.

Уверете се, че и вие, и вашият клиент сте в усамотение и не можете да бъдете обезпокоявани.

Осигурете достатъчно време за отстраняване на неизправности в техниката.

Разчитайте на професионални инструменти за видеоконференции, пригодени за телеконсултация.

Не използвайте публичен компютър, излизайте от програмата след сесия и поддържайте операционната система и/или приложенията осъвременени.

В случай че забележите нарушение на сигурността на компютъра си, информирайте пациентите си, информирайте полицията и потърсете помощ от специалист по сигурността на информационните технологии.

За допълнителна информация или контакт с нашите групи ще създадем работна група „COVID-19 – въпроси и отговори“ (COVID-19 – questions and answers), където можете да зададете въпроса си. Всички членове и групи на EFPA ще имат достъп до групата и ще могат да задават въпроси, да започнат дискусия и да получат отговор от един от нашите експерти, но ние ви молим да бъдете търпеливи, повечето от колегите работят сега от вкъщи и са справяне с логистични и организационни въпроси (инсталирането на електронно обучение, университетите и училищата са затворени, в някои страни всички ресторанти, нехранителни магазини, заведения са (частично) затворени, децата са във ваканция у дома, …. и т.н.)

От името на Изпълнителния съвет на EFPA

С най-добри пожелания,

Кристоф Щайнбах

Председател на EFPA

 

Подготовка на статията за публикуване:Димка Кънева

източник: www.psychology-bg.org