Предпазват ли хирургическите маски от CoViD-19 и трябва ли да станат задължителни?


Д-р Георги Максимов е практикуващ лекар и здравен мениджър. Завършил е три различни курса по вирусология, негова любима специалност, още като студент по медицина, в Медицински университет – София, Института по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН и Националният център по заразни и паразитни болести. След създалата се пандемия с CoViD-19, засегнала и България, се включва активно в борбата с коронавирусната инфекция.

 

Може би една от най-нашумелите и дискутирани теми от последните два дни е въпроса около използването на предпазните маски.

Предпазват ли хирургическите маски от CoViD-19 и трябва ли да се въведе закон за задължително използване на маски от всеки човек на публични места, в рамките на извънредното положение?

От редакцията потърсихме д-р Максимов за становище и позиция.

  1. Д-р Максимов, до каква степен хирургически маски предпазват от CoViD-19?

Хирургическите маски могат да предпазят хората почти в пълна степен, ако се носят едновременно и от заразоразпространителя, и от здравия човек, защото маската на заразения значително ограничава инфекцията при кихане, кашляне, плюене при говорене и разпространение на пръски, а тази на здравия възпира много голяма част от малката част вируси, преминали през маската на болния, тъй като и двете маски са механични бариери! Същото се отнася за текстилните маски! Разбира се съществува малка вероятност за инфекция, която изчезва, след като спазваме социална дистанция и не разговаряме с друг човек, особено на разстояние под метър и половина, и промиваме очите, носа, устата и гърлото с физиологичен разтвор 0,9%, след като сме се прибрали отвън в къщи, и сме си измили ръцете със сапун!

 

  1. Трябва ли да се въведе закон за носенето на маски на обществени места, докато трае извънредното положение?

Категорично да, защото така значително ще се ограничи разпространението на CoViD-19 от страна на заразоразпространителите, които не знаят, че са заразени. Така броят на заразените ще спадне до минимум, а дори може и да изчезне. Всъщност това е най-удачната мярка за ограничаване на заразата, заедно със социалното дистанциране! Това е и най-удачната мярка за спасяване на икономиката, защото когато броят на заразените спадне драстично или изчезне, извънредното положение ще отпадне и хората ще се завърнат по-бързо на работа. Така възможностите за спасяване на икономиката са значителни! Ако сега и без закон, всички отговорно започнат да носят маски, възможно е инфекцията да спадне до минимум и да изчезне още в края на април, което ще бъде уникален успех. 

 

  1. Защо законът за носенето на маски на обществени места беше отменен?

Според мен, защото голяма част от народа въобще не разбира за какво става дума, не разбира същността на ситуацията и рисковете от масова инфекция с CoViD-19; освен това няма способност да прецени възникналата ситуацията в дълбочина, не си дава сметка за мащабните ползи от носенето на маски и не разбира, че това е единственият начин за по-бързо справяне с проблема. Справим ли се с CoViD-19 всички ще започнем на работа по стария ритъм по-бързо. Така ще се справим и с икономическите проблеми! В допълнение, липсата на достатъчно маски на пазара, които да удовлетворят нуждите на хората също изигра роля в отмяната на този закон, а това е лошо за цялото общество. Предвид тези две обстоятелства, няма как да бъде успешно въведен закон за носене на маски на обществени места.

 

  1. Какво може да се направи в такъв случай?

Всяка една жена може да започне да шие маски от плат за нуждите на домакинството си! Ако всяка една жена шие по две плътни текстилни маски на човек от семейството си, които да се перат в края на всеки работен ден, проблемът с маските ще бъде решен. Няма как, обаче, да се реши проблемът с дисциплината на гражданите, които трябва да ги носят. Това доказва, че основният проблем за справяне с CoViD-19 е дисциплината на гражданите, т.е. характерово-поведенческите им характеристики.

  1. Да, но някои граждани обвиняват държавните ръководители за всичко?

Някои граждани ги обвиняват, защото са слепи да прогледнат, че България е държавата, която най-добре се справя с епидемията от CoViD-19 на фона на всички засегнати държави. В допълнение същите тези граждани са неспособни да разберат, че от тях зависи по-бързото справяне с епидемията и по-бързото възстановяване на икономиката, ако всички, без изключение, носят маски!

 

  1. В такъв случай излиза, че харакетрово-поведенческите черти на българина са в основата на проблемите?

Да, точно така. Имайки предвид описаната ситуация по-горе, проблемите идват от тези граждани, които са недисциплинирани, недосетливи, своенравни, мразещи, опърничави, правещи нарочно обратното на това което трябва, защото се мислят за единствени, велики и уникални. А това е пагубно за България!

 

  1. Защо едновременното използване на маски от всички ще ликвидира инфекцията с CoViD-19 и ще възстанови икономиката?

Когато един човек е заразен, но носи маска, той по-трудно ще разпространи инфекцията с CoViD-19, защото по-голямата част от заразните пръски, които той отделя при говорене, кихане, кашляне и плюене, ще залепнат по вътрешната страна на неговата маска. По-малка част ще преминат тази естествена бариера, но това количество може да не е достатъчно да зарази друг човек. В допълнение, когато другият човек също носи маска, спазва социална дистанция от метър и половина, не говори с други хора, щом се прибере в къщи промие очите обилно с вода, носа, устата и гърлото си с физиологичен разтвор 0,9% от натриев хлорид, и направи гъргара с отвара от смрадлика, имунната му система би трябва да се справи без проблеми и да унищожи незначителното количество коронависруси, попаднали в организма му, ако въобще има попаднали такива, предвид описаните предприети мерки.

Накратко, нека всички без изключение да ходят с маски на всякакви обществени места, да спазват социална дистанция и държавните разпоредби, да си промиват очите, носа, устата и гърлото с физиологичен разтвор, да правят гъргара със смрадлика и да не мразят! Така и имунната им система ще им помогне и ще се справи със ситуацията в случай на нужда.

 

  1. Това означава, че коронвирусите заразяват само когато има заразна концентрация вирусни частици, предадени по въздушно капков път от непосредствена близост лице в лице?

Да, точно така. За да възникне инфекция трябва да има определена вирусна концентрация, т.е концентриран облак мощни вирусни частици, които да имат способност да заразяват. Ако няма вирусна концентрация, няма инфекция. Носенето на маски, както от страна на заразените, така и от страна на здравите хора, в комбинация със социалната дистанция води до намаляване възможността да се погълне заразно количество вируси. Това е целта на носенето на маски и спазването на социалните разпоредби.

Просто е - „Носиш маска, не говориш и не разпространяваш вируса; носиш маска, спазваш социална дистанция, не говориш и не приемаш вируса‘! След 14 дни на такъв режим, най-вероятно инфекцията ще бъде в историята, ако отново не се внесе от заразени места!   

 

  1. Какво ще кажете за завършек на нашите читатели?

Защо не си направим един експеримент на инат като ние всички, гражданите на Република България, не си ушием по една маска и не ходим постоянно с нея на обществените места в следващите 14 дни, без да говорим с другите, като поддържаме социална дистанция от поне метър и половина, а след като се приберем в къщи спазим хигиенните препоръки за домашно почистване на очите, носа, устата и гърлото?

Дали няма да направим световна социално-здравна революция, като България блесне без нито един нов случай след 14 дни на фона на глобална пандемия?

Аз лично ще се радвам да можем да се похвалим с това и по-малко хора да станат жертва на тази епидемия! Това е и моето пожелание към всички нас, с послание- Бъдете разумни!

 

Изготвил материала: Георги Анадолов