Коронавирус в България: 10 съвета как да не хванем диктатура


Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".


Докато се страхуваме от коронавируса и съвсем основателно се пазим от него, има опасност да хванем диктатура. Унгарците вече го направиха: там парламентът даде безсрочни правомощия на Виктор Орбан да управлява с декрети, без никакъв контрол от страна на законодателния орган. Технически това е диктатура. Или поне трайно суспендиране на демокрацията в държава - членка на ЕС.
На фона на тази тревожна новина възниква следното питане: защо България не подкрепи 13-те държави от ЕС, които вчера излязоха с декларация, че извънредното положение не бива да се използва неправомерно за суспендиране на демокрацията? Да не би да се готвим и ние да я замразим като Орбан - или просто му съчувстваме в предприетото начинание?
Надявам се, че плановете не са такива, но все пак е редно да си припомним мерките, които трябва да предприемем, за да не пипнем и ние диктатура. Те касаят и политиците, и медиите, и обществото като цяло. Разбира се, необходима е завишена лична и публична хигиена, както и строго социално дистанциране от преносители (местни и хибридни) на антидемокрация. Но преди всичко е необходимо да покажем зрялост - тоест способност да ценим личната си свобода и народното самоуправление.
1. Ако ще се продължава извънредното положение, да не е с повече от месец.
2. НС да функционира по време на извънредното положение.
3. Конституционният съд (КС) внимателно да следи съобразността на приетите мерки.
4. Съдебната власт да не спира да контролира действията на правителството и прокуратурата.
5. Опасност от разправа с неудобните и с политическите опоненти.
6. Полиция, прокуратура и съд да бранят свободата на словото с повишено внимание.
7. Никаква дерогация на Европейската конвенция за правата на човека.
8. Качествената журналистика да бъде подкрепена.
9. Правителството да изработи план за излизане от извънредната ситуация.
10. Демокрацията често се е срутвала при тежка икономическа криза.
Накратко: конституцията може и трябва да бъде интерпретирана така, че да се запази нейният дух - върховенството на парламента и на правото. Този дух не бива да се умъртвява при първия полъх на извънредност.


Подготовка на статията за публикуване:Димка Кънева на 05.04.2020 г.

ДНЕВНИК 02.04.2020г. , Даниел Смилов Дойче веле
https://www.dnevnik.bg