Италия: мерките за преход към нормалното съществуване


Прегради от плексиглас в таксита, на касите в супермаркети, магазини. Ресторанти с разделечени маси и преразглеждане на правилата за заведнията на открито. Гел за дезинфекция на ръцете навсякъде. Стикери, изложени на прозорците на магазинитр с надпис  „antiCoVid“, тоест тук се спазват всички санитарни мерки  и социална дистанция.

Това са някои от мерките, по които регионът работи, за да се подготви за така наречената "фаза 2" на преодоляване на извънредното положение: в"Указа на Председателя на МС са записани препоръките, за безопасно излизане от извънредното положение, но ние искаме да достигнем 3 май с максимална ефективност на мрежата, на тези, които произвеждат и който консумира ", каза вчера президентът на региона Лацио Никола Зингарети във видеоконференция. "Ето защо все още не сме отворили отново книжарниците въпреки напредъка", обясни губернаторът. "Социалното дистанциране ще ни съпътства, докато не намерим ваксина. Така че, ако до вчера избирах един ресторант пред друг това беше, защото се хапва добре и е евтино, сега ще отида, защото се хапва добре, плащате малко и в него има повече пространство.

Днес, именно за да се установят "незаменимите правила за безопасността на потребителите и работниците", ще започнат преговори за съгласуване между синдикатите и предприемачите. А вчера, за да започнем да обсъждаме фазата след 3 май, тоест възобновяването на дейностите, беше проведена среща със социалните партньори и представители на бизнеса и труда, което отвори още една голяма глава.

Призовахме бизнес асоциации, синдикати, представители на работниците и ABI Lazio, за да намерим споразумение, а също и да помислим как правилата за социално разпределение могат да съществуват съвместно с избягването на фалита на всички магазини ", каза Зингарети. Благодарение на ангажираността на здравните работници, Регионът Лацио има 0,8% болни хора на хиляда жители, далеч под средно за италианската реалност. Така както ние работихме за ограничаване на разпространението на вируса, ще работим за и това никой да не подценява въпроса за коронавирус при повторното отваряне. Ще въведем мерки за връщане към предишните навици, но при различни условия на безопасност, поне докато не бъде намерена ваксина. Регионът ще предложи насоки за тази безопасност. Съветникът Леодори в следващите 48 часа ще види всички и търговските палати на всички провинции, за да ни подготвят да отворим отново по правилния начин. Наред с други неща, "заключи Зингарети," търговските палати мислят да се поставят стикери върху витрините, което да спазвае ясна индикация, че мястото спазва правилата за социално дистанциране и хигиенна безопасност ".

„Ние оценяваме срещата с президента Зингарети много положително, преди всичко защото ни даде времеви хоризонт за втора фаза“ коментира секретарят на Лацио в ОНД Енрико Копотели. "Посочихме, че безопасността на работниците на работното място става от съществено значение за нас, защото не бихме искали икономиката и печалбата да се предпочитат за сметка на здравето на хората в тази фаза на дълбока криза."

Източник: repubblica.it

Превод: Кристина Ръжданова