Военната академия отбелязва 108 години от създаването си без официална церемония

108 години от създаването си ще отбележи Военната академия „Г. С. Раковски“. Тази година заради ситуацията с коронавируса няма да има официална церемония.

Бурна съдба има военното ни образование в най-новата ни история и събитията около Военната академия го показват ясно. През 1911 година докладът за създаването на академията е одобрен от цар Фердинанд І. На 1 март 1912 г. документът е гласуван и приет от парламента.

"Военната академия през годините е претърпяла доста катарзиси. Имало е години, когато е била затворена, веднага след Първата световна война. Първият випуск не може да завърши, защото отива на фронта - тогава започва Балканската война. Вторият випуск е през 15-та година - започва Първата световна война. Преживяла е епидемии. През годините се е съхранила и е успяла да се докаже, че е елитно учебно заведение. За първи път от 73 години ще празнува без тържества", казва генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военната академия "Г. С. Раковски" в София.

Вратите на Военната академия са отворени, но виртуално, дори и в тези времена на физическа дистанция. През тази учебна година приемът е нараснал със 70%.

Дистанционното обучение дава възможност процесът да не се влияе от ограниченията заради коронавируса

"Продължаваме обучението. Виртуално, но продължава. Не затваря вратата си, отваря портала. Ние още на 9 март спряхме присъствените занятия в Академията и премихме към онлайн платформата - black board, тя е акредитирана 2014-та година и се използваше, но не толкова активно, както в момента, където бяха качени всички учебни материали, за да поддържат 15-те магистърски програми и двете бакалавърски програми, които имаме. Също така, обучението на слушателите, което не изисква обмен на класифицирана информация, също се извършва по тези платформи. За онлайн лекции и практически занятия използваме платформата Office 365, която е предоставена от МОН“, допълни генерал-майор д-р Груди Ангелов. 

Източник: БНР

Снимка: фесйбук страница на Военна Академия Г" Раковски"