Как да се справим със стреса по време на криза?


Виж видеото във Facebook

    Част от  мобилизацията се изразява в презапасяването с продукти. Но, бъдете отговорни към себе си и другите  при свръхпотреблението на медикаменти, храна и вода. В дългосрочен план това би довело до повече финансови загуби и нездравословна повишена консумация на храна, ограничаване на наличните ресурси на другите.

    Един от най-широко разпространените и достъпни антидепресанти намаляващи тревожността субстанции е алкохолът. Лесен избор е защото ефекта му е свързан с отдалечаване и минимализиране ефекта на проблема чрез снижена критичността  и еуфоричност. Бъдете внимателни и разумни в употребата му. Повишената употреба има негативен ефект, като повишава тревожността, води до обезводняваненамалява защитните сили на организма, може да породи зависимост и обостря хроничните заболявания!

   Ограничете употребата на енергизиращи напитки – кафе, зелен чай, кофеин съдържащи безакохолни и енергийни напитки. Те повишават тревожността и поставят организма в ненужен физиологичен стрес.   

   Бъдете внимателни и търсете надеждна, проверена и научно доказана  информация!

  Доверявайте се на препоръките и фактите на кризисния щаб и световната здравна организация!

  Разговорите с хора, на които имате доверие, могат да помогнат. Избягвайки  физически контакт, с помощта на социалните медии е възможно и ви насърчаваме да поддържате връзка със семейството, близките,  приятелите! Един от най-мощните начини за противодействие на стреса при критично събитие е свързаността и съпричастността с другите.

   В световния ден на съня – 14.03. ви приканваме – обърнете внимание на качеството на съня си . Имайте в предвид, че лишаването или влошения сън води до нови порции стрес за организма. Доказано по време на сън организма регенерира клетките и повишава капацитета на имунната система.

    В следващите дни очаквайте още препоръки за справяне.

   Секция по „Кризисна интервенция” към Дружество на психолозите в България, Crisis support team LZ, 0889357960, 0886440981, 0887628909,  e-mail ihuman_factor@abv.bg.

Не забравяйте за възможността да се обърнете лично към нас за подкрепа!

 

 

Източник: http://psychology-bg.org/