Без паника, но защо?


Каква е ситуацията с COVID-19

На 11 март Световната здравна организация (СЗО) определя международното положение с разпространението на COVID-19 като пандемия.   (https://www.who.int/)

Поради дългия инкубационен период (около 14 дни), вирусът се предава между хората продължително време без да се наблюдават симптоми. Това е причина да съществува риск, по едно и също време много хора да прояват симптоми, което да натовари и застраши функционирането на съществуващата системата за здравни грижи.

Няколко държави показаха, че предаването на заразата от човек на човек, може да бъде забавена и спряна. Мерките по ограничаване на пренасянето целят забавяне на разпространението, с което здравните системи, но и всички други обществени системи да могат да продължат да функционират, дори при завишено натоварване.

Международната здравна организация дефинира 4 възможни начина на разпространение:

  • Държави без случай на заразени
  • Държави с единични случай
  • Държави със струпване(групи) на случай на заразени
  • Държави с разпространение в цялата общност (повсемесно).

Към днешна дата (19.03.2020) в България има потвърдени случаи на заразени в Плевен и Габрово, също в София, Банско, Бургас, Пловдив, като се появяват и нови градове с потвърдени случай. (Още информация тук)

При начин на разпространение, какъвто се наблюдава в момента, в България, СЗО посочва като основна цел на мерките спиране на предаването и разпространението.

Какво може да се направи

Световната здравна организация препоръчва за ограничаване на разпрострението гражданите пътуващи от и в области с регистрирани случай да спазват три основни мерки:

  • Покриват областта на устата и носа, когато кашлят или кихат - носенето на маски или други начини за покриване на носа и устата, намаляват възможността да сте заразен и при липса на симптоми да заразите други хора, при това продължително време.
  • Лична хигиена – вирусът може да се задържи определено време и върху повърхности. Можем да се предпазим, ако често почистваме ръцете си ( миене със сапун или дезинфекциране, или носене на предпазни ръкавици) и намалим вероятността след контакт със замърсена повърхност неволно да докоснем носа или устата си, и да се заразим.
  • Подържане на дистанция, избягване на близък контакт при събиране на повече хора, като опашката пред магазина или вътре в него. Магазините въвеждат пропусквателен режим също , за да се органичи събирането на хора в трудно проветрими пространства. Това намалява рискът от разпространение. (Oще информация тук)

Фокусирайте се върху положителния пример и не забравяйте, че всички можем да участваме в борбата с COVID-19 с малко знание за ситуацията и спазване на минималните необходими действия в ежедневието.

 

Автор Дима Симеонова            20 март 2020