Home Office: Как да бъдем продуктивни


След фаталния петък, 13-ти март, очевидно ще си бъдем вкъщи дори между 9:00 и 6:00.

С риск да цитираме ген. Мутафчийски, ще ти кажем – “Не изпадай в паника!”. Ако спазваш 5-те съвета по-долу, със сигурност ще имаш шанс да спечелиш приза “Дистанционен служител на месеца”.

Работна Vs. домашна обстановка

Пригоди домашното работно място, така както би искал да изглежда кътчето ти в офиса. По този начин ще намалиш желанието за мързелуване през деня и ще увеличиш продуктивността си. Избягвай легналото положение, колкото и примамливо да изглеждат леглото и диванът.

Подготви работното място още от предишния ден.

Комуникация

Опитай се да приоритизираш обажданията. Сега е моментът срещите, които могат да бъдат имейл, да се превърнат в такива. Не забравяй, че работата от вкъщи не означава по-рядка комуникация. Определете час в деня за конферентен разговор с хората от вашия екип, за да “сверите часовниците си” и процеса на работа.

Как да избягаш от самотата вкъщи

За екстровертите работата вкъщи може да бъде равносилна на наказание. Съветваме те да създадеш своя креативна/работна общност онлайн с хора, които се доближават до твоя работен процес и сфера. Не ти препоръчваме да работиш в тиха обстановка, освен ако не се налага да говориш с някого. Подготви подходяща за работата фонова музика, подкаст или webinar. Избягвай телевизията и YouTube, тъй като картината често води до разсейване и в крайна сметка ще се озовеш на дивана с трети пореден епизод на “Приятели”. Домашният любимец също би могъл да те разсее от самотната обстановка (сега е моментът да осиновиш такъв, ако винаги си искал ☺).

Отговорност и небрежна обстановка

Няколко важни съвета и трика за хора, които за пръв път работят от вкъщи

  • Пижамата е идеалното работно облекло, но не и когато имаш конферентен разговор, особено ако трябва да включиш и камерата си. Стреми се да изглеждаш прилично поне от кръста нагоре.
  • Не пренебрегвай крайните срокове и важните имейли. Това, че не си в офиса не означава, че няма да забележат отсъствието ти.
  • Не отлагай началото на работния ден – не променяй часа на ставане и рутината, която си изградил (аларма, кафе, закуска).

 Време за почивка

Разграничи домашната обстановка от работната такава и не се поддавай на изкушението да си почиваш твърде често. Не удължавай обедната си почивка в следобедна. Ако се подадеш е много вероятно да се наложи да работиш до 8-9 вечерта, особено ако са замесени крайни срокове. Подготви обяда си още от предишния ден. Никой не готви докато е в офиса, не го прави и докато работиш от вкъщи.

Източник: http://freedramalessons.bg

Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash (https://unsplash.com/ )

Подготовка на статията: Анелия Иванова