Twitter премахва два туита на бразилския президент заради Коронавируса

Twitter премахна два туита, написани от бразилския президент Жаир Болсонаро, в които последният разкритикува ограничителните мерки, предприети от някои местни управители, за да ограничат разпространението на коронавируса. Двата туита бяха публикувани в неделя, но вече не са достъпни: на тяхно място има съобщение в Twitter, в което се обяснява, че премахването е станало, защото туитовете са нарушили правилата на социалната мрежа.

Мениджърът за комуникации в Twitter обясни за бразилския сайт G1 от групата на вестник O Globo, че проверките на туитове, които биха могли да противоречат на правилата, които трябва да се спазват, за да се предотврати предаването на коронавирус, наскоро били засилени, без да навлизат в подробности за правила, които Болсонаро бил нарушил.

Изтритите туитове съдържаха два видеоклипа, в които Болсонаро беше забелязан да се разхожда по улиците на Бразилия, спирайки да говори с минувачи: във видео той защитаваше хората, които продължават да работят, като твърди, че само тези над 65 години трябва да останат у дома; в другия той критикува мерките за изолация, каза, че "страната ще добие имунитет, когато 60-70 процента от населението се зарази" и че вече има лекарство срещу коронавирус (не е вярно).

В Бразилия досега са регистрирани 4,316 инфекции и 139 смъртни случая, но Болсонаро от самото начало е подценил епидемията, като говори за коронавируса като за „фантазия“, създадена от медиите, и твърди, че изолацията, наложена от някои губернатори на бразилските държави, е „масово задържане“, защото според него коронавирусът е само „малка настинка“.

Източник: "Ил пост", 30.03.2020 г.

https://www.ilpost.it/2020/03/30/twitter-rimossi-tweet-bolsonaro-coronavirus/

Превод: Кристина Ръжданова

Снимка: By Isac Nóbrega/PR - Flickr do Palácio do Planalto, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87657658