500 млр. Евро за спасението на Европа


Министрите на финансите на ЕС постигнаха съгласие за спасителен пакет от 500 милиарда евро за европейските страни, засегнати силно от пандемията с коронавирус, съобщава БиБиСи.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено обяви споразумението, постигнато след маратонски дискусии в Брюксел.

Това се случва, след като премиерът на Испания заяви, че страната е близо до началото на спад на коронавирусната епидемия и призовава всички политически партии се присъединяват към пакт за национално икономическо възраждане след здравната криза Испания е с най-голям брой потвърдени случаи в Европа, 152 466 души и повече от 15 000 загинали.

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) предупреди, че светът е изправен пред най-голямата икономическа криза след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Кристалина Георгиева заяви, че пандемията ще превърне в "рязко отрицателен" икономическия растеж тази година.

На преговорите в Брюксел министрите на ЕС не приеха искането на Италия и Франция за споделяне на цената на кризата чрез издаване на коронабондовете".

Договореният пакет е по-малък, отколкото настоя Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ заяви, че на блока са необходими 1,5 трилиона евро за справяне с кризата.

Все пак френският министър на финансите Бруно Льо Мер приветства споразумението като най-важния икономически план в историята на ЕС. "Европа реши и е готова да посрещне тежестта на кризата", туитира той след разговорите.

Основният компонент на спасителния план включва Европейския механизъм за стабилност, спасителен фонд на ЕС, който ще предостави 240 милиарда евро за гарантиране на разходите от задлъжнелите държави под натиск.

Министрите на ЕС също така се съгласиха с други мерки, включително 200 милиарда евро гаранции от Европейската инвестиционна банка и проект на Европейската комисия за национални краткосрочни работни схеми.

Министрите бяха близо до споразумение в сряда, но разговорите се разпаднаха и трябваше да бъдат подновени ден по-късно, на фона на спор между Италия и Холандия за начина на прилагане на фонда за възстановяване.

"Нашата вяра в Европа се оказа правилна" туитира триумфално италианският президент на Европейския парламент Давид Сасоли, веднага след като министрите на финансите на ЕС обявиха сделката.

Но прав ли е той, всичко ли е наред в момента в ЕС и мърморене то и дълбокият разрив е прогонен, пише БиБиСи. ЕС се удари в тази криза, както и преди в миграционната и финансовата кризи. Блокът не е на път да се разпадне, но белезите ще останат в държавите, които почувстваха мразовитото отсъствие на солидарност в ЕС в момент, в който най-много се нуждаеха от помощта в горящата пандемия.

"Това не е най-добрият ми момент. Отговорът ни дойде късно и беше помрачен от национализъм. Солидарността излетя през прозореца с първата жертва на коронавируса", коментира пред БиБиСи дипломат от влиятелна държава в ЕС.

Пандемията разкри дълбоки разделения в Европа, където Италия и Испания обвиниха северните държави - водени от Германия и Холандия, че не са направили достатъчно.

Изказвайки се преди споразумението, италианският премиер Джузепе Конте заяви пред БиБиСи, че ЕС трябва да се изправи пред предизвикателството на това, което той нарича "най-голямото изпитание след Втората световна война".

Скоростта на инфекцията се забавя в Италия. Последните данни показват, че положителните случаи нарастват спрямо предходния ден с малко над 1%. Преди две седмици ръстът беше 7%. Смъртността също спада.

Испанският премиер Педро Санчес също каза, че ситуацията в неговата страна се подобрява. Той обеща, че страната ще има "пълна победа" над вируса. По последни данни от последните 24 часа, Испания е регистрирала 683 смъртни случая - спад от 757, съобщени в сряда.

През последните дни европейски лидери започнаха да звучат по-позитивно. Малките магазини ще бъдат отворени в Австрия и Чехия следващата седмица. Училищата и детските градини в Дания ще се отворят отново на 15 април, а в Норвегия - на 20 април.

Дори Италия обмисля кога някои мерки могат постепенно да бъдат облекчени. "Ако учените го потвърдят, може да успеем да облекчим някои мерки вече до края на този месец", обясни Конте.

Испания обаче удължи извънредното си положение в четвъртък до 26 април, като хората трябва да останат у дома за още две седмици.

Навсякъде има сериозни опасения за Великденския уикенд, когато хората обикновено пътуват да видят близки и любими хора.

Португалия засили мерките за Великден, като забрани на хората да напускат районите си на местоживеене без официална документация.

Източник: news.bg