16 болници в гр. Пловдив се преструктурират за прием на болни от COVID-19


16 болници в Пловдивска област са подали заявленията  за приструктуриране за прием на болни от COVID-19.  Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя добави, че  единственото болнично заведение, което не го е  направило сторило е МБАЛ „Св. Мина” . Там обаче е било взето решение преди 10 дни цялата болница да се преструктурира за леки случаи на COVID-19.

"Поискали сме справка от всяко лечебно  заведение - колко са стаите с едно легло, за да позволи изолирането  на пациенти, както и  другите с две и повече. Новите кабинети в МБАЛ „Каспела” и Транспортна болница ще приемат по-леките и средно-тежките случаи , за да се разтовари  УМБАЛ „Св. Георги”, поясни Дани Канаризева

Тя каза още , че  общият брой на  интензивните легла в цялата област са 226. По този начин общо леглата  за прием на болни от коронавирус са 664, а интензивните са 65 с респираторни апарати.  След като УМБАЛ "Свети Георги" получи десет респиратора с толкова ще се увеличат и болничните легла там.

В Отделението по неврохирургия са взети всички необходими мерки за дезинфекция и изследване не персонала  и пациентите, след като там бе установена с коронавирус 59-годишна сестра.

 Източник: https://www.marica.bg/plovdiv/zdraveopazvane/16-bolnici-se-prestrukturirat-za-priem-na-bolni-ot-covid-19

Изготвил: Маринела Стаменова