14 дневна карантина за пристигащите във Великобритания


Пътниците които пристигат на британските летища, ще бъдат изправени пред две седмици карантина, според последните планове на правителството да спре разпространението на коронавирус.

Тези мерки ще засегнат всички пътуващи от София към Лондон, след като, както вече съобщихме, със заповед на директора на българската Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” на 28ми април, отпадна забраната за полети между България и Великобритания и Северна Ирландия.

Ограниченията, които могат да бъдат наложени още през следващия месец, са насочени към предотвратяване на втора вълна от инфекции, тъй като други страни прекратяват блокирането и позволяват отново пътуването в Европа.

Длъжностните лица изготвят нови правила, които отговарят на сингапурската стратегията за „оставане вкъщи“, издадени на туристи в Сингапур, които се връщат у дома от престой в чужбина.


Плановете се контролират от вътрешния секретар Прити Пател и министъра на транспорта Грант Шапс, и са с цел да се спрат случаите на пренасяне на вируса във Великобритания от пътници пристигащи от чужбина.

Те ще влязат в сила, когато правителството стартира своята стратегия „Засичане и проследяване“ за идентифициране и изолиране на случаите на вируса във Великобритания.

Правилата ще се прилагат и за британски граждани и за тези от чужбина.Те ще изискват от завръщащите се да попълнят специална карта за кацане, в която да дадат информация за здравето си и подробности за това, къде възнамеряват да карантират.

На ново пристигнали, които не спазват карантината и не останат на посочения адрес, ще се налагат солидни глоби. За целта властите ще имат право да извършват проверки на регистрираните адреси, за да съблюдават прилагането и спазването на новите строгите мерки.

Правителството планира мащабна информационна кампания по целия свят, за да предупреди бъдещите пътници за стъпките, които ще трябва да предприемат след пристигането си във Великобритания.

Страните, които вече са въвели задължителни 14-дневни карантини за ново пристигащи, са Япония, Хонконг, Германия, Австралия, Нова Зеландия и Гърция.

Повече от 15 000 души продължават да пристигат на летищата във Великобритания всеки ден, без да се подлагат на коронавирусни тестове или температурни прегледи.

Стотици хиляди хора също се завърнаха във Великобритания от тежко засегнати страни като Италия и Испания от началото на пандемията.

Световната здравна организация заяви, че скринингът на летищата не е ефективен без други карантинни мерки, тъй като може да отнеме две седмици на човек, заразен с вируса, да започне да проявява симптоми.

Броят на случаите, открити на летищата в Китай, Тайланд и Малайзия, където се използва скрининг, е малък.

Новината идва, след като Вътрешния секретар Пател каза на британците, че е "наложително" те да продължат да се подчиняват на мерките за блокиране и да следват указанията за социално дистанциране.

Изказвайки се на брифинг на „Даунинг стрийт“, тя каза:
„Усилията на страната ни работят ... вие насърчихте дух на национално единство, който ни помогна да преминем през този труден период".
„Но ние все още не сме преминали опасността. Призовавам всички да останете силни и да приемете този дух на национално единство, като продължите да оставате у дома."