1000 полицаи и шофьори минават бързи тестове за COVID-19


По 1000 полицаи, шофьори на линейки и на градския транспорт ще минат безплатни бързи тестове за COVID-19. Пробите са кръвни и се взимат от пръста, а резултатите излизат за 10 минути. Предоставени са от Световната здравна организация. Това стана ясно след заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Тестовете показват не само дали човек е заразен, а и дали е прекарал вируса и вече има изградени антитела. Идеята е по този начин да се добие възможно най-ясна картина за мащабите на заразата в България. „Полицаите, които ще тестваме, ще са тези от КПП-тата, защото те са изложени в най-голяма степен на риск от зараза. Постоянно са в контакт с хората“, уточни министър- председателят Бойко Борисов.

Все още Съвета на Европа не е избрал вариант за борба с коронавируса. Обсъждат се три такива, като е възможно да бъдат приети всички. Сред обмисляните мерки е сертифицирането на медицинското оборудване, маски и облекло. „68 лв. струа най-скъпото българско облекло, което за минимум 50 носения. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Производителят дава гаранция за 100 пранета, но ние залагаме по-нисък минимум. На най-засегнатите ще бъдат раздадени по два чифта, за да може докато се пере, да има друго. България със своите мерки беше последвана от други държави по-бавно, за което сега плащат и висока цена“, каза Борисов.

Очаква се Европейската комисия в понеделник да препоръча какви мерки да се вземат от държавите.

Освен решение за справяне с проблема с коронавируса Европейският съвет решава и въпроси, свързани с външните ни граници и отношенията ни с Турция. 

 Източник: https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/1000-policai-minavat-bazi-testove-za-covid-19

Изготвил: Маринела Стаменова