Фармацевтите също се опълчиха срещу прокуратурата


Решението на прокуратурата да повдигне обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова заради нейни медийни изяви, накара фармацевти в цялата страна да излязат на протест. Вчера по обед, във времето за дезинфекция, много от тях сложиха жълти жилетки и излязоха пред аптеките си с плакати "НЕ ни е страх".

Прокуратурата повдигна обвинение на проф. Стоименова за всяване на паника заради нейни интервюта пред БНР и БНТ. В тях тя обяснява различни логистични проблеми пред доставките на лекарства, коментира презапасяването с лекарства и самолечението без рецепта, но думите й трудно могат да бъдат възприети като предизвикващи паника.

Наред с протестите, фармацевтичният съюз инициира и подписка в защита на проф. Стоименова и свободата на словото. Магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерици, особено във времето на извънредно положение в страната, декларираха от Българския фармацевтичен съюз. 

В позиция до медиите миналата седмица Асена Стоименова категорично заяви:

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва".

МРАКОБЕСИЕ

"Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии". Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти по повод обвинението проф. Асена Стоименова.

Оттам изразяват възмущението си и алармира, че за първи път официален представител на професионална гилдия е обвинен за участието си в интервюта, тоест заради медийни изяви, в които тя изнася информация от безспорен обществен интерес, а именно – възможни проблеми в снабдяването с определени медикаменти в условията на пандемия и затруднения в производството и доставките.

"Прави впечатление, че прокуратурата се опитва да използва този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта. Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив – “буди неоснователна тревога” у гражданите", пише в позицията на АЕЖ.

От асоциацията съобщават още, че във връзка с обвинението срещу проф. Стоименова са били разпитвани журналисти. "Част от разпитваните споделиха пред нас, че са били питани дали разговорът с проф. Стоименова е породил тревога у тях. Като журналисти, можем да кажем, че в почти всички случаи ние търсим експерти за тяхното мнение по определен проблем от обществена значимост. Много от интервютата, които правим, изнасят притеснителни данни в различни сфери на обществения живот – това е и смисълът им – да се предприемат съответните превантивни мерки", отбелязва АЕЖ.

"Ограничаването на свободата на изразяване на мнение не е ефективна мярка и изобщо няма отношение към спирането на разпространението на заразно заболяване. Затова в момента такова ограничаване е недопустимо и ако българските власти го допуснат, това би могло да доведе до редица дела в национални съдилища и в Европейския съд по правата на човека", категорични са журналистите.

 

Източник: www.segabg.com