Училищен плод и мляко: подигравка с децата ни


Масови сигнали от родители за получени подигравателни пакети по схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко" по време на извънредното положение.

На 12-ти април 2020 г. министъра на земеделието Десислава Танева обяви, че повече от 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" в домовете си. Това стана след разговора ѝ с изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев по повод изказването на премиера Бойко Борисов да се намери начин производителите да бъдат подпомогнати при реализацията на продукцията им.

По схемата "Училищно мляко" са одобрени 3 216 училища и детски градини, които включват 420 187 деца и ученици.

По схемата "Училищен плод" са одобрени 3 218 учебни заведения, в които са обхванати 417 455 деца и ученици.

Мярката ще важи за целия период на извънредното положение, като количествата продукти, полагащи се на деца и ученици след 13 април, ще се предоставят на седмична база, а заявката е, че ще се предоставят плодове и млечни продукти с по-висока трайност (сирене и кашкавал).

Вместо това, децата получават по три ябълки и 150 гр. сирене, като най-тревожно е, че често то е с изтекъл или изтичащ срок на госност.

Сигналите на родители по повод на раздадените продукти на децата им заливат интернет и медииното пространство. 

"СНИМКАТА НЕ Е МАНИПУЛИРАНА, и както е пристигнала тази торбичка така е снимана. Племенника ми е 2ри клас, и днес са получили помощи от училището, тоест от министерството на образованието, и те са 4ри ябълки, и 150гр сирене", пише гражданин на фейсбук стената си.

Много от родители се отказват от полагащите им се продукт, в полза на социално слаби групи, а други съобщават, че дори не зная, че такава схема съществуа. 

Остава въпроса дали родните ни производители не са в състояние да изхранят дори собствените ни деца или министерство на Земеделието не знаят каква е дневната порция млечна и плодова храна за едно дете?!

в Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата в република България от учебната 2017/2018 до учебната 2022/2023 година, намираме следните необходими количества прием на плодове и зеленчуци и млчени продукти за деца:

 "От гледна точна на здравословното хранене са разграничени две възрастови групи при децата, като за всяка от тях се препоръчва конкретен прием на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти.

При децата на възраст 3-7 години приемът на мляко и млечни продукти се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 350 г кисело или прясно мляко и на най-малко 25 - 30 г сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Препоръчва се прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини от 2% в най-малко два дни от седмицата, а в останалите дни от седмицата - от 3% до 3,6%.

При децата на възраст 7-10 години осигуряването на мляко и млечни продукти се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 г кисело или прясно мляко със съдържание на мазнини до 2 % и най-малко 30 г сирене при целодневно хранене. Препоръката на диетолозите за здравословно хранене е за консумация на около 400 г/ден плодове и зеленчуци, като от изключителна важност е осигуряването на разнообразие в продуктите."

Какъв следва да бъде ангажимента на държавата към тези количества и защо част от ридителите на децата дори не знаят за тази схема, остава неясно.