Тръмп сигурен, че коронавируса идва от лаборатория в Ухан: видях доказателствата

Антикитайските настроения бързо се превръщат в политически действия на най-високо ниво. В четвъртък вечерта, 30 април, Доналд Тръмп отново заговори за хипотезата, че Covid-19 е произведен от лаборатория в Ухан: „Трябва да се е случило нещо ужасно там. Може да е грешка, нещо, което се е развило по невнимание, или някой го е направил нарочно ». Според агенция Ройтерс, попитан дали е видял доказателства, които да му потвърдят това, което той определя като "вероятно в голяма степен" по отношение на произхода на вируса в Института по вирусология на Ухан, Президентът отговори „да, да, виждал съм ги“, но уточни, че „не може да каже нищо повече“. Научната общност смята, че най-вероятният сценарий предполага най- естествения произход на вируса, предаван от животни на хора. Националната дирекция за разузнаване също изключва, че коронавирусът е „изграден“ в лаборатория: федералните агенции, според ифициална нота, „са съгласни с широкия научен консенсус относно факта, че вирусът, причиняващ  Covid-19 не е създаден от човека, нито е генетично модифициран". Въпреки това разузнавателната агенция, изразява надежда, че разследването на произхода на пандемията ще продължава: „разузнавателната общност ще продължи стриктно да проучва всички видове информация, за да определи дали пандемията намира своя произход от контакт със заразени животни или от инцидент в лаборатория в Ухан ".

Ердоган помага на САЩ


Супер компенсацията

Във всеки случай, виновен или не, Тръмп заяви на пресконференцията в понеделник, 27 април, че САЩ искат "стотици милиарди долари" от Пекин, като компенсация за щетите, причинени от разпространението на пандемията. Няколко пъти през последните седмици държавният секретар Майк Помпео обвини "Комунистическата партия на Китай" в укриването на информация за вируса, като попречи на останалия свят да действа навреме. Това е широко споделена позиция в Републиканската партия във Вашингтон, сред парламентаристите и сред консерваторите, консултирани от съветниците на Тръмп.

Юридическите битки на управителите

Тласъкът идва и от дълбините на страната. Губернаторът на Мисури Майк Парсън реши да съди китайското правителство. Неговият колега от Мисисипи, също републиканец, ще направи същото. Това вече е важна и политически деликатна стъпка, тъй като преминава от „класови действия“, тоест от случаи, насърчавани от групи от частни лица, до съдебни инициативи, предприети от американски институции. Според Washington Post има няколко варианта, които се разглеждат. Всички се основават на необходимостта от преодоляване на имунитета на суверенните държави, за да се принуди Китай да отговори за причинените щети.

Тръмп мисли да бори вирусът с белина и дезинфектанти


Анулиране на дълга

Тръмп също търси силен аргумент, който да използва в предизборната си кампания. Остава да разберем обаче кои хипотези биха могли да се осъществят на практика. Има такива, които планират да анулират част от дълга, сключен от американската хазна с голямата азиатска страна. Идеята идва от предложението на Марша Блекбърн, републикански сенатор от Тенеси: анулиране на изплащането на изтичащите ценни книжа и / или не изплащане на лихва (средно равна на 1,2%) върху 1,100 милиарда американски облигации, държани от китайски. Републиканският сенатор Том Котън, от друга страна, един от най-усърдните събеседници на президента, иска да се „откъсне американската икономика от китайската“ и да осъществи това законно, като изисква американски мултинационални компании, работещи в Китай, да се завърнат. Линдзи Греъм, друг поддръжник в Сената на президента, настоява Пекин да бъде "наказан".

Рискови взаимоотношения

Ясно е, че това биха били решения с потенциално пагубно въздействие върху отношенията между двете световни икономически суперсили. Тръмп би искал да запази своите "отлични" лични отношения с президента Си Дзинпин. Но обективно е трудно да си представим, че китайският лидер може да се примири. Едно е да се договарят малко по-неблагоприятни търговски сделки, друго е да се съгласи да бъде „съден“ като първият отговорен човек, носител номер едно на световната зараза. Пекин вече реагира яростно на австралийската идея за създаване на международна анкетна комисия, способна да изпрати независими инспектори в Ухан, за да проучи произхода на заразата. Вчера говорител на китайския външен министър Ген Шуанг заяви: „САЩ трябва да знаят, че негов враг е Ковид-19, а не Китай. Искат да поемем нашата предполагаема отговорност? Нямат правни основания, няма такъв международен прецедент ".

Тръмп наказва СЗО заради Китай


Европа (и анкетите)

Американците работят и по външни линии, търсейки пробив сред европейските съюзници, като започнем от канцлера Ангела Меркел, която миналата седмица поиска „прозрачност“ от лидерите на Китайската комунистическа партия. Тръмп, както винаги, следи анкетите. Последното задълбочено проучване е проучването на изследователския център Pew, публикувано на 22 април. 66% от анкетираните открито изразяват н доверието си към Китай срещу 26% от благоразположените.