Транспортна болница готова за COVID-19


Транспортна болница в Пловдив ще бъде напълно готова и от четвъртък може да приема при необходимост пациенти със съмнения за коронавирус, с лека и средно тежка симптоматика. Това стана ясна на проведения Медицински щаб в Областна администрация.

Директорът на болницата д-р Пламен Павлов съобщи, че реконструкцията в отделенията тече без почивен и лечебното заведение е приведено в готовност с 92 легла.

„Искам искрено да благодаря за изключително компетентните и бързи решения на ръководството на болницата. Мога след тази среща да кажа, че наистина след преструктурирането на Транспорта болница ще имаме известно спокойствие за леките и тежки случаи на заболяването. Наш ангажимент е осигуряването на защитните средства на работещите в нея. Няма да позволя болница да влезне в графика за приема на пациенти със съмнения за COVID-19 без да е има необходимите предпазни средства“, заяви областният управител.

Началникът на „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов каза, че в болница „Свети Мина“ тече подготовката за преструктурирането й като в понеделник ще бъде представен и плана за това.

Областният щаб прие правила за поведение при постъпване на пациенти в болниците на първа линия, които ще лекуват по-тежките форми. Правилата ще бъдат изпратени за утвърждаване от Националния щаб. Утвърден бе и графикът на първите четири болници в Пловдив, които са в готовност поетапно да поемат заболели.

Областният управител съобщи, че до края на работния ден в понеделник всички болници на територията на Пловдив ще подадат заявленията си за преструктуриране в РЗИ.

Източник: https://plovdiv-online.com/plovdiv/item/106456-transportna-bolnitsa-gotova-za-covid-19

Изготвил: Маринела Стаменова