Тайландския крал се изолира от CoVID-19 на Алпите


Противоречивият крал на Тайланд се самоизолира в луксозен хотел в алпийския курортен град Гармиш-Партенкирхен със своя антураж.

Крал Maha Vajiralongkorn, известен още като Rama X, обяви, че е резервирал целия Grand Hotel Sonnenbichl, след като четиризвездният хотел получи от Областния съвет, „специално разрешение“ за настаняване на цялата му свита.

Антуража на 67-годишният крал включва "харем" от 20 наложници и многобройни слуги. Не е ясно дали четирите му съпруги живеят в хотела с останалите от групата.

На къщите за гости и хотелите в региона им беше наредено да се затворят поради коронавирусната криза, но говорител на местния окръжен съвет заяви, че Grand Hotel Sonnenbichl е изключение, тъй като „гостите са една, хомогенна група от хора без колебания“.

Съобщава се обаче, че 119 членове на антуража са изпратени обратно в Тайланд поради подозрения, че може да са се заразили със силно заразната болест.

Новините за очевидната самоизолация на краля в луксозното място бяха посрещнати с гняв от десетки хиляди тайландци, които поеха риска да нарушат законите на Негово Величие в страната, като го критикуват онлайн.

Според законите всеки, който обиди или критикува монархията, може да бъде затворен до 15 години.

Но тайландски # (хаштаг), който се превежда на "Защо се нуждаем от крал?" се появи 1,2 милиона пъти в Twitter в рамките на 24 часа, след като активист обяви, че краля пътува на почивка в Германия, докато огнището на заразата продължава да се разпространява в Тайланд.

Тайландското министерство на здравеопазването обяви в събота 109 нови случая в страната, с което общият брой на заразите е 1 245.

Активистът Somsak Jeamteerasakul, който живее в изгнание във Франция, публикува поредица от публикации във Facebook, които твърдят, че краля е летял от Швейцария до различни точки в Германия от началото на март от „скука“.

Somsak е изявен критик на монархията и нейните закони в Тайланд и казва в един пост: „[Краля] ще остави тайландците да се притесняват от вируса. Дори Германия се притеснява от вируса [но] това не е негова работа. "

Тайландският крал не е имал публична изява в родината си от февруари.

Неговото царуване в Тайланд започва през 2016 г. след смъртта на баща му Бумибол. Въпреки че няма начин да се прецени популярността му сред тайландците поради строгите закони за отношението към монархията, смята се, че той не е толкова обичан като баща си, който управлява повече от 70 години.

 

Източник: Independent
Подготвил материала: Георги Анадолов