Стратегията на дезинформация се обърна срещу Путин


 Специалната група на Европейския съюз за борба с дезинформацията в края на март заяви, че е идентифицирала план на Москва, който да създаде още по-голям дисбаланс в някои страни на ЕС по време на кризата с коронавируса. План за разбиване на доверието в институции, здравни системи и експерти: да сее хаос. Подобни опити са открити и в САЩ, но този път дезинформацията може да бъде повече пречка, отколкото оръжие за Кремъл. Дезинформацията сега има крака, тя се движи сама, тя се самоорганизира, много динамики се променят, развивайки се. Армиите от тролове имат за цел да дезинформират и объркват - действия, които протичат автономно за разлика от очакването на президента Путин, чийто планове този път може да се разминат с реалността.

Коронавирусът удари Русия също както другите държави, без изключения. Отслабената и лоша здравна система и затрудненията на икономиката правят още по-трудна борбата срещу епидемията. Москва, столицата е епицентър на заболяването и се прави опити да бъде защитена възможно най-добре. Владимир Путин изглежда е готов да направи важни крачки назад, които обаче не означават нищо от политическа гледна точка - няма намерение да прекрати промените в Конституцията или да прави място за нов президент - той просто смята, че е по-добре премиерът и местните администратори да съобщават най-антипопулистките решения. Важно е и как да се обявяват новините в Русия.  Той не е този, който съобщава суровите мерки за карантината, той стимулира и говори за невероятната съпротива на руския народ, лошите новини за ограниченията са дадени от други, така че когато преди две седмици той излезе и обяви период "без работа" , руснаците  се събраха на барбекю във вилите си, докато правителството не уточни, че „без работа“ означава „останете у дома“ и не се движете.

В собствените си граници, Русия има нужда да ограничи паниката, да създаде информираност сред народа и да ограничи дезинформацията, която е силно активна и в собствените си територии, където мантрата "водка, чесън и молитва" за борба с вируса освен,н че , нне проработи, но и обезсили опитите на администрацията да управлява правилно информацията. 

Извън границите си, Русия има нужда от гаранции, от възстановяване на отношенията, защото повече от всякога ще има нужда от Западът. С това се обясняват и хуманитарните помощи по света - експедициите в Италия и продажбата на санитарни материали на САЩ са инструменти на меката ѝ сила. 

Москва има нужда от помощ, икономиката ѝ е нестабилна и помощта може да дойде единствено от Запад. На срещата на върха на G20, Путин поиска да бъдат премахнати санкциите ѝ по "чисто хуманитарни причини", тема, отваря много пъти и с ООН, където се поставя въпроса за полезността на санкциите в този и без това тежък период за всички икономики. Украйна веднага реагира, с искане да не бъдат премахнати санкциите на Москва, защото това веднага ще ги мотивира да нарушат международното право отново. При опита на Путин да поставя този въпрос пред международната общност, съществуването на фанатични дезинформатори не улеснява отношенията със САЩ и ЕС. 

Както казва експертът по Русия, Марк Галеоти, Москва не е променила същността си, а само подхода си: отдаде ѝ се възможност, която в този момент е много важна за Русия, която има нужда от важни съюзници, поне в тази здравна криза, а дезинформацията, която вече се движи напред сама, не помага. 

Западът, който до вчера трябваше да бъде удрян, объркван, разсейван, сега трябва да бъде спечелен. През годините, казва Галеоти, армията от тролове се трансформира в екосистема: "екосистемата на дезинформацията", съставена от едно множество от любители и наемници, отровни коментатори и измамници. Вертикалното управление на тази система е изтървано, тя се движи сама, вече в посока обратна на интересите на Кремъл. 

Източник: https://www.ilfoglio.it/esteri/2020/04/10/news/la-strategia-della-disinformazione-si-e-ritorta-contro-putin-312289/

Превод: Кристина Ръжданова