Румен Радев: глад или вирус ще ни погуби?


Днес, президентът на България, Румен Радев даде изявление по повод предложеното от правителството удължаване на извънредното положение.

В своето обръщение към българския народ, Президентът изрази недоволството си от действията на правителството в отговор на кризата и го постави пред дилемата "вирус или глад" за българите. 

Румен Радев иска ясни цифри за предизвиканите последствия от изминалите 20 дни на извънредно положение в страна и зове правителството за предприемане на спешни мерки за гарантиране право на достъп до здравеопазване на хронично болните, мерки за гаратиране на работните места на гражданите, компенсации за бизнеса, отприщване на икономиката. 

"Скъпи сънародници,

Кризата открои своите тихи герои: лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни. Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да заработи на принципно нова основа.

Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни и чувство за солидарност.

Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще." завършва своето изявление Румен Радев. 

Източник: https://m.president.bg/bg/news5446/darzhavniyat-glava-mizeriyata-ne-e-spasenie-ot-virusa.html