"Рисувай против вируса"

Онлайн уроци по рисуване борят стреса и напрежението заради извънредното положение

Художникът Павел Митков организира кампания "Рисувай против вируса" и дава безплатни уроци във Фейсбук всяка вечер като лек срещу карантината. Идеята на твореца е жителите на страната, които в момента са в принудителна изолация вкъщи заради коронавируса, да уплътняват времето си по забавен начин - с безплатни уроци по рисуване, които лично той им дава онлайн.

"Реших да разнообразя карантината и да създам настроение на всички, като инициирам кампания „РИСУВАЙ ПРОТИВ ВИРУСА!“. Всеки има под ръка нещо, с което може да рисува, та дори и само молив. Рисуването може да обезсили страха пред изпитанието, пред което сме изправени. Творете, коментирайте и споделяйте в страницата. Всичко това ще помогне за повишаване на общото настроение, докато спазваме санитарните изисквания през този период“, написа на страницата си Митков.

Освен него, и художничката Марианжела Анастасова организира онлайн уроци по рисуване.

Във връзка с мерките против разпространение на коронавируса галерия "Ракурси" отложи изложбата "Левитация" на Марианжела Анастасова, планирана за 17-31 март.

Затова пък Марианжела дава интерактивна възможност за всеки желаещ да се упражнява в нейната техника.

"Всъщност това, което ми хареса е, че има изненада в тази техника и аз съм в диалог с тази изненада, т.е. не контролирам всичко", казва художичката. Във Фейсбук страницата си тя организира онлайн уроци по рисуване.

"Там описвам няколко стъпки, които са много прости и можете да направите изкуство, но с тази техника, която се казва "мокро в мокро", и която не е сложна, но някак си ви подлъгва да забравите контрола и след това да откриете нещо друго", разказва още Марианжела Анастасова.

Тя признава, че обича да работи с млади хора, защото й дават импулс за нови творчески идеи. По време на представянето на нейните рисунки трябваше да се открие изложба на ученици "Крехкостта е ключът".

"Всъщност даже си мисля, че заглавието на изложбата на моите ученици още повече отговаря на ситуацията в момента. Тя беше вдъхновена от растенията, които са в Червената книга, растенията на България, които са ендемични", обясни тя.

Егото на художника е много голямо, отбеляза още тя. "И всъщност си давам сметка, че 21 век е време, в което можем да си дадем сметка, че всеки може да бъде Леонардо, но по нов начин. Ние вече сме различни хора в 21 век."