Решено : Депутати без заплати

Парите отиват в Министерство на здравеопазването, като дарение за борбата с Covid 19.

Депутатите и министрите ще останат без заплати за времето от 1 април до края на извънредното положение. Това приеха народните представители след над 10-часови дебати в Народното събрание днес за намаляване на възнагражденията им, за промените в бюджета и за мерките по време на извънредното положение.

Предложението, внесено от ГЕРБ и прието от останалите парламентарни групи, ще бъде в сила до прекратяване на извънредното положение. 

От „Воля“ предлагаха за времето на извънредното положение депутатите да получават възнаграждение, равно на минималната работна заплата. ВМРО настояха депутатските възнаграждения да бъдат намалени на 50 %.

От БСП предлагаха по принцип намаляване на възнаграждението на народните представители и замразяването му на размера от края на 43-ото Народно събрание, а именно 2 976 лв. месечно. След предложението на Красимир Ципов обаче всички оттеглиха предложението си. 

Депутатите зоват: Г-н президент, остава ви много малко време, бъдете мъж, политик и българин. Валентин Касабов призова Румен Радев , вицепрезидентът и техните екипи също да се откажат от възнагражденията си. Времето е чумаво, трябва да бъдем заедно, подчерта патриотът. Кой, ако не президентът трябва да покаже именно тази мъжественост, зрялост и отговорност, кой, ако самият бащица на българската нация да се докаже по някакъв начин и да опровергае всички онези нелепости към неговия имидж и лъчезарен облик, попита Касабов. Ако Радев не се докажел, това щяло да означава, че бащицата е само на книга.

Изготвил: Кристина Ръжданова