Реален ли е процента на смъртност от CoVID-19 в Италия (а и по света)


Повече от 99% от смъртните случаи на коронавирус в Италия са хора, страдащи от предишни заболявания, показва проучване на националния здравен орган на Италия.

След като смъртните случаи от вируса достигнаха над 10000, здравните власти прекарват данни, за да предоставят улики, които да помогнат в борбата с разпространението на болестта.

Правителството на премиера Джузепе Конте преценява дали да разшири националното блокиране и крайните мерки, след началото на април. В Италия има повече от 92,000 потвърдени случая на заболяването.

Починали в Италия с други заболяванияНовото проучване би могло да даде представа защо смъртността в Италия, с рейд около 8% от всички заразени хора, е по-висока, отколкото в други страни.

Базираният в Рим институт е проверил медицинските картони на около 18% от смъртните случаи на коронавирус в страната, като е констатирал, че само три жертви или 0,8% от общия брой не са имали предишна патология.

Почти половината от жертвите страдат от поне три предходни заболявания, а около една четвърт са имали едно или две предишни състояния. Повече от 75% са имали високо кръвно налягане, около 35% са имали диабет, а трети са страдали от сърдечни заболявания.

Заплаха за възрастните хора.

Средната възраст на заразените е 63, но повечето от умрелите са по-възрастни.

Разпространение на Коронавирус в Италия по възрастови групи към 29 Март 2020
Средната възраст на починалите от вируса в Италия е 79,5. Всички жертви под 40 години в Италия са мъже със сериозни съществуващи заболявания.

Докато някой данни, сочат забавяне на нарастването на случаите, то отделно проучване показва, че Италия може да подценява реалния брой случаи, като тества само пациенти, проявяващи симптоми.

Според GIMBE Foundation, около 100 000 италианци са се заразили с вируса. Това би върнало смъртността на страната по-близо до средната стойност от около 2%.

 

Източници: www.bloomberg.com ; www.statista.com
Изготвил материала: Георги Анадолов