Разхлабване на мерките


На извънреден брифинг в министерски съвет, днес министър- председателя обяви постепенното разхлабване на мерките. 

Автоинструкторите от утре могат да продължат своята дейност по обучение на лица за управление а моторни превозни средства.

Индивуалния спорт също се разрешава, при стриктно спазване на указанията за социална дистанция. За сега професионалните състезание остават забранени. 

Предстои отваряне и на плувните басейни, чийто собственици ще трябва да осигурят всички необходими условия за дезинфекция.

В процес на изготвяне са правилата, с които да бъде разрешена дейността на заведенията, но само на тези с открити тераси, които позволяват спазването на противоепидемични мерки. 

Борисов ще финансира нова ваксина за БЦЖ

Юристи обсъждат възможността за отпадане на извънредното положение в страната, но предприетите здравни и социални мерки да останат в сила чрез други закони или допълнителен такъв. 

Очаква се отпадане на КПП-тата между областните градове след Гергьовден, като при необходимост ще бъдат налагани отделни ограничения между населени места или махали, в които има огнища на заразата.

За сега няма консенсус по темата за отваряне на детските градини и ясли.

Отпадана забраната за посещение на парковете и планините

" Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да ги пусне, ген. Мутафчийски е против, защото децата, връщайки се там, ще поставят на риск учителите и медицинските сестри. Ако има едно дете на 20, след няколко дни всички те ще носят вирусът. И аз съм съгласен с това", обясни премиера.

" Всички мерки са в полза за здравето и психиката на хората", добави премиера.