Първи арестуван в България за "всяване на смут", критикувайки правителството

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов дава показания в СДВР.

Пред телевизия „Евроком“, влизайки в сградата на Столичната полиция, Костадинов обясни, че няма никаква информация за причината, поради която е призован. Подозренията му обаче са свързани с изявата му в  телевизионно предаване в телевизията във връзка с проведени други разпити на служители от „Евроком“.

Председателят на партия „Възраждане“ беше категоричен, че ако днес му повдигнат обвинение, това ще бъде началото на политически процес, какъвто не е имало в най-новата ни история. Той изрази и опасения, че е възможно при разпита му днес да бъде задържан.

Софийска районна прокуратура /СРП/ образува досъдебно производство за всяване на смут и безпокойство в обществото в условията на извънредното положение срещу лидера на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов, съобщиха от държавното обвинение. СРП се самосезира по повод изявления на Костадинов „будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19“.В телевизионно интервю лидерът на ПП „Възраждане“ твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.„Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

В тази връзка Костадин Костадинов е привлечен към наказателна отговорност, като определената му мярка за неотклонение е гаранция в пари в размер на 20 000 лева. Ако обаче за подобни телевизионни коментари, се вкарват хора в затвора, скоро ще имаме доста затворници. В действителност и практически всяко критично мнение към правителството, ще излезе "всяване на смут".

Източник: News2.BG

Изготвил: Маринела Стаменова