Пускат български граждани от чужбина дори и с изтекли документи


Те обаче ще трябва да поискат да им бъде издаден временен паспорт

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства получиха указания да поискат от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли. 

Съответно по отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи, съобщиха от Министерството на външните работи.

Тази мярка цели да облекчи придвижването на нашите сънародници в чужбина, които не могат да подновят документите си за самоличност. 

Тъй като поради епидемичната обстановка подновяването на документи в консулските ни служби е временно преустановено, българските граждани с изтекли лични карти и паспорти трябва да поискат издаването на временен паспорт, за да се завърнат у нас. 

Временен паспорт може да се заяви и получи във всички български консулски служби, но процедурата отнема до 3 дни.

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Източник: https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/puskat-bylgarski-grazhdani-ot-chuzhbina-dori-i-s-iztekli-dokumenti-6107462?utm_source=vesti&fbclid=IwAR2-mfw-g2GwZL5_vxcbDhEjZeVD390m21zuoGTXFBjYGwO2h5mr-US1_JA

Изготвил: Маринела Стаменова