Поне 10 ползи от извънредното положение и Генерал Годжи


Извънредното положение заради коронавируса силно изнерви много българи, ако се съди по масовото вайкане в социалните мрежи. Няма кръчми, няма мачове, даже табла пред блока не може да се играе.

Вече и до вилата не може да си отиде човек, след като КПП-та затвориха големите градове. Единствената утеха е кучето да те разходи в парка, докато се облекчи. Даже възрастните взеха да мърморят, че ги карат да се откажат от живота, за да поживеят малко и след коронавируса.

Социалният министър Деница Сачева вече призна, че само за миналия петък са изхвърлени от работа 1300 души. Лесно е да се сметне с това темпо колко пъти в повече ще са гладните от заразените, които засега са 200.

Ген. Венцислав Мутафчийски, който всяка сутрин и късен следобед докладва новините от фронта срещу епидемията и хока недисциплинираните българи, пък смени Иванчо във вицовете, а колажите със забраните му разсмиват малки и големи.

В интерес на истината обаче бруталните мерки срещу заразата донесоха и много ползи и промени, за които дори не сме мечтали. Пловдив, а и не само, никога не е имал толкова чист въздух, както от 13 март насам, когато беше въведено извънредното положение. Достатъчно е да се хвърли едно око към AirPlovdiv. info, където измервателните станции грейнаха в зелено, докато преди редовно алармираха за наличие на фини прахови частици от 5 до 10 пъти над допустимото.

Просто трафикът рязко намаля, въздухът се изчисти, а задръстванията, които бяха сред големите дертове, както на предишната, така и на сегашната градска управа, също изчезнаха. Намалелите коли по улиците съответно доведоха и до трета добра новина. Катастрофите вече се броят на пръсти, за последната седмица в града и областта са едва десетина, при това леки, сочи полицейският бюлетин. Пак от него стана ясно, че даже бандитите са се сепнали и кражбите рязко са намалели. Вземеш да задигнеш кола или златно синджирче, а те си вървели в пакет с вируса. Значи заразата пази и от апашите.

Друго чудо, което се случи покрай Covid-19, е масовото завръщане на българите от чужбина. Само от началото на март 200 000 нашенци пристигнаха обратно в родината. Без никой да им обещава европейски заплати или някакви други благини, с които властта се опитваше да ги върне досега.

Неволята с епидемията сбъдна и дълго чаканата революция в образованието. Обучението в училища и университети наистина стана дистанционно въпреки ходенето по мъките, най-вече за учителите. Както и смешките с разхождащи се по бельо родители пред погледите на целия клас по време на уроците онлайн.

Епидемията даде огромен тласък и на гласеното с години електронно правителство, което напъваме да въведем още от 2011-а. Просто услугите на гише станаха твърде рискови и за чиновници, и за граждани. Затова администрацията е принудена да свиква да върши работа в нета, което сложи кръст и на дребните рушвети.

Работодателите също бяха принудени да приложат всички чалъми за дистанционна работа и гъвкаво работно време, за да може бизнесът им да не секне. Освен тези, които хвърлиха кърпата и уволниха всички. Когато коронавирусът се спихне, някои от работещите сега модели ще продължат да действат и след това. Както се казва, неволята е най-добрият учител.

Тенденцията да се откажем от плащането кеш, която държавата отдавна насърчава, сега стана особено актуална, защо- то премятаните от ръка в ръка пари са си жив развъдник на вируси.

Покрай извънредното положение и гласувания по този повод закон също се появиха отстъпки, които доскоро бяха немислими. Длъжниците минават метър, защото не могат да им налагат запор, има отсрочка и за наказателните лихви за забавените кредити. Сметките за ток пък вече могат да се плащат до 20 дни по-късно.

Един от големите плюсове на карантината е и фактът, че заседяването вкъщи може да доведе и до бейбибум. Да държиш вкъщи и без работа младите си е направо мярка срещу демографската криза, която и на унгарския премиер Орбан не му е хрумнала.

Паникьосаните в началото жени, които не могат и две яйца да изпържат, също се кротнаха, след като разрешиха на иначе затворените ресторанти да носят храна вкъщи. Дамите получиха и мотив да станат по-рано и да подхванат домакинството. Все пак Генерал Годжи, както стана известен шефът на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски заради приликата му с музиканта на Слави Трифонов, започва сеанса точно в 8.00 часа. В момента шефът на ВМА със сигурност е най-популярният българин в републиката, а почитателите му са много повече от шегобийците, които съчиняват колажи с него.

Мнозина вече виждат в 55-годишния военен хирург следващия месия с пагони след Бойко Борисов и Румен Радев, ако реши да нагази в политиката. Все пак по настояване на водения от него кризисен щаб мерките у нас се затегнаха така, че да избегнем италианския апокалипсис. Освен това Мутафчийски може да казва твърдо "не", което не се удава много на сегашните ни управници, които се стряскат от всеки рехав протест на жълтите павета.

А накрая в изреждането на ползите от извънредния режим, но не и на последно място по значение: Не само много хора от гетата разбраха, че ръцете се мият повече от веднъж, даже когато не са изцапани! Безценен навик, преди да се появи новият страшен вирус на хоризонта.

Автор: Васко Вълчев

 Източник: https://www.marica.bg/samo-v-marica/komentari/pone-10-polzi-ot-izvanrednoto-polojenie-i-general-godji

Изготвил: Маринела Стаменова