Под претекст да се пази здравето се нарушват правата ни


Това, което наблюдаваме с промените в Закона за здравето, приети на първо четене, е писане на закони на коляно, правен и законотворчески хаос и потушен глас на гражданското общество. Много е жалко, че неща, за които са се борили много хора през годините, които са еманация на демокрацията, сме готови да ги загубим. Така се нарушават основни демократични принципи, заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право и член на Медицинския съвет към правителството.

Когато се правят закони, трябва да се правят с трезва мисъл. За мен е непонятно защо със Закона за здравето, в неговите преходни и заключителни разпоредби, променяме други закони като Закона за културното наследство, Закона за образованието и др., които не са свързани с епидемична обстановка, посочи адв. Петрова. 

 

Твоята колекция с национални мотиви - КУПИ тук СЕГА !

По думите й промените в Закона за здравето са смущаващи. Първо, заради начина, по който през Закона за здравето се налагат и запазват мерки, наложени в извънредното положение, а това е порочна практика. Вторият проблем е характерът на промените. Те могат да доведат до нарушаване на права и свободи на гражданите, обясни адв. Мария Петрова.

Само за 2 месеца здравният министър Кирил Ананиев е издал между 100 и 120 заповеди. От юридическа гледна точка това не е най-правилното, каза още адвокат Петрова. 

Твоята колекция с национални мотиви - КУПИ тук СЕГА !

По думите й, всички наложени мерки би следвало да имат една и основа цел - да се справят с възникналата епидемична обстановка. Когато нямаме достатъчно мерки, не знаем дали са пропорционални тези мерки, а и няма мотиви за налагането им. Това може сериозно да увреди правата на гражданите, под претекст, че така ги предпазва от заразата. Трябва да се дефинира коя обстановка е извънредна и кои мерки ограничават заразата и негативните последици от нея.

Има голяма разлика между извънредна епидемична обстановка и извънредно положение, посочи още адв. Мария Петрова. 

 

 

Източник: БНР