Поддръжници на конспиративната теория за 5G, палят антени във Великобритания

Увеличават се сигналите за подпалени 5G антени във Великобритания, докато доставчиците на мобилни мрежи в Обединеното кралство са принудени да отричат бързо разпространяващите се онлайн твърдения, че "радиацията предизвика коронавирус".

 MobileUK, търговската организация, който представлява доставчици на мрежи към Three, O2, EE и Vodafone, заяви, че е „загрижен, че някои групи използват пандемията Covid-19 за разпространение на фалшиви слухове и теории за безопасността на 5G технологиите“.

„По-притеснително е, че някои хора също злоупотребяват с нашите ключови работници и заплашват да повредят инфраструктурата под предлог на претенции към 5G“, се казва в съобщение.

Коментара се появи, след като в Интернет започнаха да циркулират видеоклипове на горящи телефонни антени, включително в Бирмингам и в Ковънтри.

 

Шокиращи кадри, публикувани във Facebook, показаха момента, в който пламъците обхващат 21 метрова антена, преди да пристигнат пожарникарите. Които са се борили да потушат пламъците в продължение на два часа, а полицията се е наложило да затвори пътя. В тяхно прессъобщение се посочва, че все още не са сигурни какво е предизвикало пожара и как той е започнал.


Пожарната служба на Уест Мидландс заяви, че осем пожарникари са участвали в четвъртък в погасяването на друга 21 метрова 5G кила В Бирмингам.

Говорител на полицията в Уест Мидландс каза: „Ние знаем за пожар, свързан с телефонна кула, но чакаме допълнителни подробности относно причината за това“.

Във вече изтритата група във Фейсбук на поддръжниците на 5G конспиративна теория твърдят, че 5G излъчването е причина за коронавирус. Страницата е създадена в четвъртък и свалена от Facebook в петък сутринта.

До сега няма публикувани научни доказателства, че технологията 5G представлява заплаха за човешкото здраве и тя беше потвърдена като безопасна от радиационния надзор на Великобритания миналия месец.

Facebook заяви, че забранената страница е изтрита заради нарушаване на нейните политики, тъй като има потенциал да причини вреда на реалния свят.

 

Източник: www.dailymail.co.uk

Подготвил материала: Георги Анадолов