Пир по време на COVID-19: Министри и депутати вече с по-високи заплати


ПРИЗИДЕНТ, ПРЕМИЕР И ДЕПУТАТИ С ПО- ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ 1. Април
Цвета Караянчева: Вдигаме заплатите си, защото ние даряваме, Не е редно да ги замразяваме - това е популузъм. 

Министерските заплати се увеличават от 1 април, като основното възнаграждение на членовете на кабинета от тази дата вече ще възлиза на 5 522 лева. По-висок ще бъде доходът включително и на  министър-председателя, както и на вицепремиерите, въпреки че двама от тях са „без портфейл”, т.е. Нямат конкретно поверено ведомство.

Увеличението се случва заради повишаването на средната заплата в страната, отчетена  от Националния статистически институт, а също и заради скока на брутния вътрешен продукт с 3,4%.

Изчисленията сочат, че средната заплата  към 1 април ще бъде 1300 лева, данни обаче показват още, че на такова възнаграждение се радват едва 20% от сънародниците ни, като 80% от хората остават под тази заплата.

Въз основа на този посочен от НСИ среден доход от 1300 лв., увеличение на получаване пари ще има и при народните представители, като по закон те следва да вземат тази заплата, умножена по три. Освен това за участие в комисии им се дължат по 15% отогре. Прослуженото време пък прибавя по 1% върху основната заплата за всяка една година, като това означава, че те ще вземат по  4248 лв. на месец.

Министър-председателят пък  получава възнаграждение, което е с 55% над това на депутатите, като към него се добавя по 1% от тази сума всяка година стаж. Това означава, че Бойко Борисов вече ще взема чисти 6372 лева, без към това да се слагат добавките за прослужено време, които са 1,6% в неговия случай. На практика, с тези добавки, министър-председателят ще взема около 10 000 лева.

Първенец в тази класация е президентът, който по-закон взема най-високата заплата в държавата и с индексирането, ще се разписва срещу сумата от 8 456 лева, а като се придобие добавката, ще получава над 12 000 лева.

Източник: https://fakti.bg/

Изготвил: Маринела Стаменова