Отменят заповедта за носене на маски на открито.


Отменя се задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места

Днес, 1 май, след среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.


Разрешават посещенията на природните и национални паркове


В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

преди седмица здравният министър удължи срока на задължителното носене на маски до края на извънредното положение на 13 май, тъй като първоначално срокът беше обявен до 26 април.

По-рано Ананиев отново издаде заповед за задължително носене на маските, на заради общественото недоволство, я отмени. Точно след това и СЗО започна да преосмисля за ефекта от носене на маски.