Оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева


Абсолютно недопустимо е в момент на извънредно положение и на прага на безпрецедентна икономическа криза, която застрашава доходите и физическото оцеляване на българските граждани, председателят на Народното събрание не само да защитава предвиденото увеличение на депутатските заплати, но и да прави изказвания, с които се подиграва с българските граждани и данъкоплатци, наричайки предложението за замразяването на възнагражденията им “популизъм”!

Защото е пълен цинизъм не само да не спреш предвиденото от закона (който сами са си гласували, нали?) увеличение на депутатските възнаграждения, а и да ги защитаваш с нелепи аргументи, като този, че депутатите трябвало и щели да правят дарения. Защото човек, поставен на такъв пост, председател на Народното събрание на РБ, не разбира смисъла на дарението като такова – човек отделя от своето, а не от държавното, и го дава на някой по-нуждаещ се от него. Освен това ние не сме ги пратили в Парламента, за да взимат високи заплати и да правят подаяния, а за да приемат закони, които позволяват на българските граждани да живеят достоен живот. Да не говорим, че практиката в ГЕРБ да се правят дарения в съответния избирателен район на даден депутат силно намирисва на предизборна агитация...

Защото във време на криза, здравна, обществена и икономическа, хората на висши постове в държавата трябва да дават пример за солидарност, отговорност и смирение, а не да демонстрират за пореден път, че са по-важни от нас. Разбира се, от началото на кризата те го направиха с това, че в такъв тежък миг спряха да работят и освободиха изпълнителната власт от отговорност пред законодателната. Направиха го втори път – като си направиха тестове за вируса, в момент, в който не се тестват нито медиците ни, нито други рискови групи на хора, които са в близък контакт със заразата.

Защото независимо, че Бойко Борисов очевидно е скръцнал със зъби и възнаграждението на депутатите в крайна сметка е замразено, това за мен не е достатъчно. Ние настояваме за оставката на г-жа Караянчева, в качеството си на гражданин. Настоявамe висшите държавни служители като нея да проявяват уважение към нас, техните работодатели.Настоявамe в тази държава най-накрая да се научим да носим последствията за своите постъпки, да разберем, че има морална отговорност, има непростими от обществена гледна точка постъпки и изявления, които могат да бъдат изкупени единствено с оставка!

Източник:  https://secure.avaaz.org

Изготвил: Маринела Стаменова