Особености на новия коронавирус


За сравнение, смята се, че другите коронавируси, преминали от животни на хора, заразяват хората, за да увеличат разпространението си, но не целят да ги убият. Предишните две епидемии на коронавирус, протичащи като SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (респираторен синдром от Близкия изток, наречен така по мястото на възникналото първото огнище), бяха изключително фатални за хората, с много редки безсимптомни случаи. Ако имаше повече от последните, болестта щеше да се разпространи по-широко. В крайна сметка всеки от SARS и MERS убиха по-малко от 1000 души.

Данните към момента показват, че COVID-19 е убил два пъти повече души. Той е смъртоносен, но не твърде. Разболявайки хората не непремнно тежко, позволява свободно придвижване на вируса из целия свят. Пример за това е и круизният кораб в Япония, в който 14 американци бяха положителни за коронавирус без да имат никакви симптоми.

Четиринадесет процента от потвърдените случаи са „тежки“, включващи неподдаваща се на лечение пневмония и задух. При други 5% от пациентите заболяването се е развило като дихателна недостатъчност, септичен шок и/или мултиорганна недостатъчност – това са тези „критични случаи“, което потенциално водят до смърт.

Все още не е ясно защо някои хора страдат повече от вируса, отколкото други. Не е ясно и защо новият коронавирус – подобно на братовчедите му SARS и MERS – изглежда по-смъртоносен от другите коронавируси, които редовно циркулират сред хората всяка зима и обикновено причиняват симптоми на настинка. Вероятно ще отнеме много време да се разбере биологичното поведение на вируса и имунологичните и клинични промени, до които води инфекцията с него.

Рискови фактори за тежко протичане на COVID-19

Възрастните и болни хора са най-податливи на тежки форми на COVID-19. Последните данни от Китай след анализ на близо 45 000 потвърдени случая предполагат, че хората, които най-вероятно развиват тежки форми на COVID-19, са тези с хронични заболявания и възрастни хора.

По-малко от 1% от хората, които иначе са били здрави, са починали от болестта, смъртността при хората със сърдечно-съдови заболявания е 10,5%. Тази цифра е 7,3% за пациенти с диабет и около 6% при пациенти с хронично респираторно заболяване, хипертония или рак.

Смята се, че средно изчислената смъртност от 2,3% е надценена, имайки предвид факта, че  много леки случаи могат да останат недиагностицирани. Общият процент е висок за сметка на 14,8% смъртност при възрастни над 80 г. Смъртните случаи са съобщени във всяка възрастова група, с изключение на деца под деветгодишна възраст. Освен това, се наблюдават сравнително малко случаи сред децата.

Учените не знаят какво точно се случва в организма при инфекция с новия коронавирус. Как ще протече инфекцията зависи от имунния отговор на човек. Нещо повече, вирусът направлява хода на инфекцията, но изходът и оздравяването зависят от имунната система и други фактори при гостоприемника. За момента се знае, че nCov-19 навлиза и се размножава в епитела на дихателните пътища. При повечето хора се наблюдава локална възпалителна реакция като отговор на имунната система.

При възрастни и увредени хора обаче, имунната система може да не е в състояние да се справи с вируса, когато размножаването на вируса е по-бързо, отколкото тя може да контролира. Друг сценарий е да предизвика неконтролиран имунен отговор, с ангажиране на огромен брой имунни клетки и свръхпроизводство на цитокини, т.нар. „цитокинова буря“. Клинично тя се изявява с тежки възпалителни състояния, пневмония, задух, възпаление на дихателните пътища, до полиорганна недостатъчност.

Вторият механизъм е вероятно отговорен за редките, но все пак съществуващи случаи на починали млади и здрави хора, като например 34-годишния китайски лекар Ли Уенлианг, който за първи път е сигнализирал за вируса. Той почина няколко седмици след заразяване с патогена.

Генетичните фактори и тези на околната среда също могат да оказват влияние на тежестта на протичане на инфекциите. Докато генетичните фактори все още се проучват на ниво мишки, тютюнопушенето и замърсеният въздух са категорично вредни фактори за протичане на инфекцията с коронавирус.

Мъжете имат по-тежко протичане и по-висока смъртност от COVID-19, отколкото жените (2,8% срещу 1,7%) по предварителни данни. Вероятно това има връзка с гена за рецептора, чрез който вирусът навлиза в клетките и който се намира в Х хромозомата. Но, може да се дължи и на по-голямата честота на пушачите сред мъжете. Естрогените пък действат защитно в хода на инфекцията.

Препоръки на СЗО за спиране на разпространението на епидемията

Ако не се намирате в район, където COVID-19 активно се разпространява, или ако не сте пътували в някой от тези райони или не сте били в близък контакт с някой, който има симптоми, чувства се неразположен или е бил в рисков регион, шансовете ви да се разболеете момента са много ниски.

Разбираемо е обаче, че може да се чувствате стресирани и притеснени от ситуацията. Добре е да знаете подробности за начини на разпространение на вируса. Важно е да бъдете информирани, за да вземете подходящи мерки и да се защитите.

Мерки за превенция

Мерките за профилактика срещу инфекцията с новия коронавирус и тези, които ограничават разпространението на вируса, трябва да се предприемат от всички, особено от болните, независимо дали са диагностицирани с този вирус или имат клинични прояви, характерни за него.

 • Избягване на градски транспорт;
 • Избягвайте кашляне и кихане в ръцете, препоръчва се това да става в свивката на лакътя и, ако не е възможно, незабавно извършване на хигиена на ръцете, без да докосвате повърхности;
 • Използването на носна кърпа за кихане не изключва измиването на ръцете след изхвърлянето им в кошчето;
 • Избягвайте контакта с хора, които показват признаци на инфекция;
 • Избягвайте близки контакти с лицата, които проявяват признаци на заболяване;
 • Правилна вентилация на затворени пространства (чакални, класни стаи, градски транспорт, конферентни зали, и др.);
 • Избягвайте пътуването до засегнатите райони;
 • Правилна вентилация на офис сгради, които имат структура на открито или общи работни пространства;
 • Правилно носене на защитна маска и смяна през кратки интервали от време.

Инструкции за правилно поставяне на маска

 • Маската трябва да се поставя плътно, покривайки устата и носа, и обхващайки брадичката;
 • Металният ръб в горната част, трябва да бъде фиксиран възможно най-високо върху носа, без да пречи на дишането;
 • Маската трябва да се отстрани без докосване на предната част. Веднага след като се отстрани, трябва да се извърши хигиена на ръцете, като се използва вода и сапун.
 • Маски трябва да носят хора, които имат симптоми и хора, които предоставят медицински грижи на болни хора.

Терапия

Понастоящем няма специфично лечение на инфекцията с новия коронавирус, като препоръчаното лечение е само симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият начин да се защитим от разпространението на новия коронавирус.

Източник: https://www.synevo.bg/koronavirus/#osobenosti

Изготвил: Маринела Стаменова