Над 500,000 доброволци се регистрираха в Англия за денонощия, в борбата с CoVID-19


Призивът на правителството на Обединеното кралство за 250 000 доброволци в NHS (Националната здравна система), които да се присъединят към битката срещу коронавирус, беше посрещнат с огромен ентусиазъм и още в първите 4 часа броят на регистрираните достигна 170 000 души, а само ден по-късно те надминаха половин милион човека. Като 12 000 от тях са пенсионирани медицински сестри и доктори, които още другата седмица започват работа.

Вдъхновени от невероятния резултат, правителството вече има желание да включи 750,000 доброволци в програмата за посрещане на нуждите по време на борбата с коронавирус.

Доброволците трябва да помогнат на 1,5 милиона лица, които са изискали от правителството да им помогне в условията на борба с коронавируса, поради тяхната невъзможност да се справят сами, предизвикано от наличието на заболявания.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън призова най-уязвимата част от населението за 12 седмична изолацията на болестта, като част от опитите на Великобритания да облекчи натиска върху здравните услуги.

Стивън Поуис, медицински директор на NHS England, заяви, че „Това е абсолютно изумителен отговор“.
"Това е спешна ситуация за здравето. Всички можем да играем роля за осигуряването на най-доброто в борбата с коронавирус и в същото време да разширим капацитета си в NHS", добави г-н Паус.

Всеки член на британската общественост, който е на възраст над 18 години, здрав и несимптоматичен, може да се регистрира на уебсайт за здравна услуга, за да стане част от доброволците на NHS.

Тези, които се регистрират, могат да бъдат призовани към прости, но жизненоважни задачи, като доставяне на лекарства от аптеките, предвижване на пациентите за медицински преглед и откарването им обратно вкъщи от болницата. Доброволците също могат да бъдат помолени да извършват редовни телефонни обаждания, за да проверят хората, които се изолират у дома.

Системата от доброволци на NHS, няма да има за цел да замени местните групи, ангажирани и до сега в помощ на техните уязвими съседи, а ще е като допълнителна услуга, предоставяна от Националната здравна система.

Общопрактикуващите лекари, лекарите на свободна практика, фармацевтите, медицинските сестри, акушерките, хората отговарящи на спешния телефон 111 и служителите в социалните грижи, ще могат да поискат помощ за своите рискови пациенти.

„В тези извънредни времена е от съществено значение всички ние да се съберем като част от национални усилия за защита на най-уязвимите, намаляване на натиска върху нашата Здравна система и системите за грижи и спасяване на човешки животи“, заяви здравният министър на Обединеното кралство Мат Ханкок.

"Ако сте добре и сте в състояние да го направите, бих ви призовал да се регистрирате днес, за да помогнете на най-уязвимите хора в нашите общности като доброволен помощник на Националната здравна система", добави той.

Обединеното кралство се опитва да се адаптира към нарастващата здравна криза, породена от Covid-19. Схемата за доброволци беше стартирана, тъй като още 87 души загинаха от вируса, като общата смъртност във Великобритания достигна 422. В момента има повече от 8 000 потвърдени случая в страната.

В същото време британските военни сили също имат видимо присъствие по улиците на Лондон, като според съобщенията 20 000 военнослужещи са в режим на готовност.

Членовете на 101-ва Логистична бригада са били повикани да доставят защитни средства, включително маски за лице, на служителите на Здравната система.Военните също преобразуват ExCeL London, един от най-големите центрове с огромни зали за събития, намиращ се в източен Лондон, в полева болница за лечение на болни от страната при настъпващата епидемията от коронавирус. Той ще бъде разделен на две части, супер отделения, разделени от коридор по дължината на залата с дължина от 1 километър. Към всяко отделение, ще има обособена самостоятелна морга.

Генерал-майор Тимоти Крос, който ръководи операцията за спешна помощ на НАТО в Косово и Македония през 90-те години на миналия век, заяви, че е "огромен процеса" създаването на полева болница, но и че военните са наясно с този процес и са извършвали и преди такива мероприятия.

Първите пациенти в създадената полева болница, се очаква да бъдат приети още през следващата седмица.

Членовете на военните, които са и част от силите за подпомагане борбата с Covid-19, от следващата седмица ще започнат да ръководят болницата (NHS Nightingale), която ще има капацитет да лекува 4000 пациенти с коронавирус в две супер отделения.

Източник: www.telegraph.co.uk
Изготвил материала: Георги Анадолов