Мерки на Община Пловдив в подкрепа на малкия и средния бизнес и пловдивските творци


Мерките в подкрепа на малкия бизнес в Пловдив във връзка с епидемията от COVID-19, които бяха предложени от кмета Здравко Димитров, вече са в сила.  Те бяха одобрени от Общинския съвет на 9 април, а днес са публикувани и заповедите, които регламентират тяхното изпълнение.

 Община Пловдив освобождава от такси за тротоарно право търговски обекти и заведения, затворени със заповед на министъра на здравеопазването за времето на извънредното положение. За целта е необходимо да се подаде заявление до общинската или съответна районна администрация. Цялата заповед може да видите тук.

 Търговци и наематели на общински имоти, които попадат в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на извънредното положение, ще бъдат освободени от наем за времето, през което са били затворени. Пълната информация може да видите тук.

 Заведения, които ползват под наем общински паркинг ще бъдат освободени от плащането му за времето, в което не работят, считано за времето на извънредното положение.

 

 Два месеца отсрочка получават пловдивчани за плащане на първата вноска за такса смет. Вместо до 30 април тя ще се дължи до 30 юни. Втората вноска трябва да се заплати до 2 ноември 2020 г. С два месеца е удължен и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и данък МПС. Тази отстъпка може да се ползва до 30 юни.

"Благодаря на общинските съветници, че подкрепиха мерките. Важно е в трудни ситуации, каквато е настоящата да сме единни и солидарни." Това заяви кметът Здравко Димитров по повод първия пакет с конкретни мерки в помощ на най-засегнатите от кризата граждани.

Припомняме ви, че Община Пловдив прие и мерки за в подкрепа на независимите пловдивски творци, засегнати от кризата.

 Създаден е Кризисен фонд в размер на 100 000 лв. Независимите пловдивски творци от всички сфери на културата могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лева за покриване на техни основни разходи и нужди в месеците на извънредното положение. Процедурата е обявена на сайта на „Пловдив 2019“, раздел „Отворени покани“.

 

 „ОНЛАЙН СЦЕНА - ПЛОВДИВ“ е най-новата  антикризисна мярка в подкрепа дейността на пловдивските творци.  Отдел „Култура, археология и културно наследство“ възстанови приемането на документи  по Компонент 3 „ГРАЖДАНСКА АКТИВНОСТ“, като процедурата е валидна само за събития, които могат да се реализират и проведат ОНЛАЙН.  Пакетът с документи за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив, в раздел „Култура“, https://www.plovdiv.bg/, Компонент 3 „Гражданска активност“