Македония не отстъпва за Гоце Делчев: ние сме си имали Ботев и Левски


 

Съпредседателят на Съвместната българско-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев заяви, че Гоце Делчев е загинал за Македония и не може да бъде отделен от македонския народ.

В интервю за македонската телевизия ТВ 24 Георгиев обяснява, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около личността и делото на Гоце Делчев.

Невъзможно е да бъде постигнато решение, когато членове излагат аргументи, че Делчев е българин или македонец, подчертава Драги Георгиев.

„Той е най-големият национален герой на македонския народ, убедително е на първо място, след това са всички други. Невъзможно е Гоце Делчев да бъде отделен от македонския народ. България има Васил Левски, Христо Ботев. Гоце Делчев няма това място в България, което има в Македония. Съвсем заслужено той е най-големият исторически мит и национален герой на македонския народ“, каза още той.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.