Лекар алармира: Изостават имунизациите на децата срещу опасни болести


Разпространението на коронавируса у нас постави на изпитание и личните  лекари.  За това, как се справят джипитата с проблемите по време на извънредното положение,  разговаряме с председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив  д-р Костадин Сотиров


- Д-р  Сотиров, имате ли вече достатъчно маски и други предпазни средства срещу COVID-19?

- Като частни практики ние винаги сме си ги набавяли сами. Сега очакваме от Националния щаб за борба с коронавируса да получим 8000 маски, които ще бъдат раздадени на лекарите и медицинските сестри.  Очакваме да получим и от Областния център в Пловдив. На този етап е важно да се подсигурят напълно Инфекциозните  клиники  и екипите на Спешна помощ, които се грижат за заразените и болните. Ние нямаме пряк допир с тази хора и не се предвижда да ни бъдат доставени специални защитни облекла.

- Пациентите с други заболявания намаляха ли?

-Не, хора страдащи от високо кръвно, сърце, диабет и други болести ни търсят, тъй като е могат да чакат да мине епидемията от коронавирус. Те имат своите проблеми и ние се стремим да им помогнем. Разбира се продължаваме с кампанията сред нашите пациенти как да реагират, ако имат съмнение, че са са заразили с COVID-19.

- Как стои въпроса с бременните жени и децата?

- Тука вече стана сериозен проблем. Докато бременните жени успяват да си уредят консултации в болници, при децата е доста по-сложно. Както знаете в Пловдив и областта изкарахме две грипни епидемия от началото на годината, сега и коронавирус. През този период заради ограничителни мерки, ние нямаме право да провеждаме профилактични прегледи на децата.  

Това е сериозен проблем, най-вече за бебетата, тъй като те можем да проследяваме развитието им. Така рискуваме да пропуснем някакво отклонение в развитието а дадено дете и може да се окаже, че сме пропуснали най-важния момент да го насочим към специалист. Когато видим това след време, мерките за лечението а детето ще са закъснели.

Друг сериозен проблем и изоставането в графика на имунизациите. Заради ограничителите мерки от началото на годината до сега на практика ние не ваксинираме децата.  Това може да се проточи до лятото. А освен от коронавирус трябва да предпазим децата от други заболявания, като морбили, полиомелит и дифтерия, някои от които са по-опасни и от COVID-19. Препоръчително е след като падна ограниченията родителите  веднага да заведат децата си на имунизация.

- Как се процедирате с пациенти, завръщащи се от чужбина?

-Съгласно правилата те, или близките им са длъжни да ни уведомяват, че са се прибрали в България и в какво най-общо здравословно състояние са. Лично аз нямам проблеми с пациенти. Те са съзнателни и ме известяват навреме. Когато кацнат на летищата хората, завръщащи се от чужбина попълват анкетни карти пред гранична полиция, които се изпращят в РЗИ. Така поддържаме връзка.  С институциите се стремим да забавим разпространението на заразата.

 Източник: https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervyuta/lekar-alarmira-izostavat-imunizaciite-na-decata-sreshtu-opasni-bolesti

Изготвил: Маринела Стаменова