Лекари: Да не превърнем дните за празнуване в дни за умиране

Да не поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране. С такъв призив се обърна към българския народ шефът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов. На редовния брифинг на Оперативния щаб водещи директори на болници, които поемат най-тежките случаи на коронавирус, направиха обръщение към гражданите.
Костадин Ангелов заяви, че говори от името на всички лекари, медицински сестри и санитари в Александровска, които са изключително притеснени, виждайки какво се случва по софийските улици.
Емоционално той се позова на Библията, където пише, че има време за всяко нещо по земята - време за раждане и време за умиране. Там пише още, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях, така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. "Бог и сега е тук между нас можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас.."
Ходещите хора по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас лекарите някаква Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой да умира
Костадин Ангелов благодари отново за аплодисментите, които получават лекарите всяка вечер от гражданите, но ако ние, гражданите си останем по домовете, лекарите и медицинските сестри ще ни ръкопляскат всяка вечер в девет часа.
Директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов също изрази притеснението си, че българите не осъзнават опасността на COVID-19 и заради неспазване на социалната изолация, до 1-2 седмици може да има огромен пик на заболеваемост и прииждане на тежки случаи.
Балтов заяви, че към момента в "Пирогов" има 11 пациенти, които са интубирани на апаратна вентилация и още 31, които са в средно тежко към тежко състояние. Няма пациент който е постъпил в Пирогов, който да е в добро състояние. Всичките пациенти идват с влошено дишане с намалена сатурация под 70% на атмосферния въздух, което означава, че всички те са потенциално за интубация по критериите на анестезиолозите.
"Разберете, сега не е моментът да се седи в градинките, междублоковите пространства, да се пие бира, да се смеем, да се веселим! Следващите две седмици ще бъдат критични, повтарям - критични!
Балтов призова - "не ходете на църква!" Това, че няма да сме в храмовете, само ще помогне на нас лекарите.
Балтов повтори за пореден път, че лечението на този вирус е изключително трудно. Това не е една грипна епидемия и тя не минава за 7-8 дни. Минимумът, за който организмът се изчиства от заболяването, е от 14 до 28, а самото лечение продължава и повече.
Балтов заяви, че трябва да се разбере, че персоналът, който лекува тези пациенти, не е безкраен. "Ние денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот, защото в един момент системата няма да може да поеме всичките нуждаещи се от лечение", заяви още Балтов.

Източник: https://news.bg/ 

Изготвил: Маринела Стаменова