Къде са отпуснатите от Брюксел 812 млн. евро и за култура


За спешни мерки в подкрепа на независимата културна сцена се обръщат свободните артисти към вицеприемера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов.


В отворено писмо, подписано от организации от този сектор (виж в края на текста) се заявява, че България е получила от Европейската комисия 812 млн. евро за справяне с кризата в пет приоритетни области, сред които и културата. Тези средства са придружени с призиви с тях да се подпомогне и на независимия културен сектор, но до този момент българските институции не са ги взели под внимание.


Три минимални работни заплати са осигурени засега


След две онлайн срещи между министъра на културата Боил Банов и свободните артисти, които са най-засегнати от забраните, наложени от извънредното положение, беше прието да се осигурят три минимални работни заплати. Тази мярка ще подпомогне творци и изпълнители, които са имали доход под 1000 лева месечно през м.г.

Дарителска кампания "Системата мълчи, но тениската може да говори!"


Тези средства са осигурени от бюджета на министерството, с което се ощетяват други дейности в сферата на културата, По време на преговорите с министър Банов независимите артисти са получили уверение, че всички финанси за подпомагането им ще бъдат дадени от правителството.


За артистите с по-висок месечен доход от 1000 лева през м.г. се предлага възможност да теглят три месеца поред безлихвен кредит от 1500 лева.


Досега Министерството на културата не е предприело мерки за подпомагане на организациите в независимия сектор - театрални групи, културни оператори, организатори на кино и музикални фестивали


Още на 26 март Европейският парламент пренасочи 37 милиарда евро от наличните фондове към граждани, региони и държави, засегнати най-силно от пандемията от коронавируса. Сабине Ферхайен, председател на комисията по култура и образование на европарламента, заяви по повод инвестиционната инициатива: "Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно: тези пари трябва незабавно да стигнат до културния сектор."

Облечи се в български мотиви ! КУПИ СЕГА !


Миналата седмица Мария Габриел, еврокомисар за научни изследвания, култура, образование и младеж, отново обърна внимание към изключително трудната ситуация в културната сфера. Тя подчерта, че тази инвестиционна инициатива дава възможност на държавите да пренасочат средства за проекти там, където идентифицират необходимост, при максимална гъвкавост, без нужда от национално съфинансиране. Тя изрично спомена, че тяхното очакване е за подкрепа на действия в областта на културния сектор.


Европейският парламент миналата седмица разпространи видео-послание #еuropeansagainstcovid19 за значението на културата за обществото и неговото възстановяване от кризата. То бе пореден призив към държавите да подкрепят една от най-ощетените пет приоритетни области - културата.


"Настояваме за незабавно действие да защитим независимата култура в България, да спасим от разрушаване този от години недофинансиран сектор и да позволим на независимите културни организации и артисти да продължат да работят за позиционирането на България на европейската културна карта и достъпа на българската публика до качествено световно и българско културно съдържание", се казва в отвореното писмо до Томислав Дончев и Владислав Горанов.

Твоята колекция с национални мотиви - КУПИ тук СЕГА !


То е подписано от артисти и организации от независимия културен сектор: Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър"; Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"; Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк"; Гергана Димитрова, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"; Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис"; Петър Тодоров, Фондация "За Родопите"; Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства"; Стефан А. Щерев, Фондация "Информбюро"; Вили Прагер, Фондация "Брейн Стор Проджект"; Владия Михайлова, Виктория Драганова "Инициатива Визуални изкуства"; Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар".

 

Източник: Дневник