Кризата с COVID-19 показа, че действаме като един отбор


Проучването, което направихме, показва няколко много важни акцента. На първо място, как реагираме в сегашната ситуация като общество. И тук съм категоричен, че го правим като отговорна нация, като един отбор. И това е на всички нива-лекарското съсловие, бизнес, експерти, правителство и национален щаб. 

Действа се с ясното съзнание за опасността и общо взето обществото се съобразява с предприетите мерки. Това на този етап ни помага да имаме една по-добра картина в сравнение с останалите европейски страни. Това е добрана новина.

На второ място обаче, трябва да си дадем ясното съзнание, че ние сме в началото на кризата. Ако мога да направя паралел с футбола, то сме в 15-та минута на мача и засега добре сме си подредили отбора. Вкарали сме гол едва ли не още от съблекалнята, но от тук насетне, ни очаква много тежка и продължителна битка с един сериозен противник. Опасностите са две според мен. Едната е да решим, че сме много добри и да подценим ситуацията, а другата е неяснотата от икономическите мерки и последиците от кризата в този аспект. Тук виждаме една много тежка картина. Изследването ни показа, че 8% от хората вече са безработни, а 22% заявяват, че най-вероятно скоро ще са без работа. Тук също ни очаква тежка битка. Слава Богу, тук имаме примера на Германия, която през 2008-2009 година успя да подходи по един по-различен начин и се справи с кризата. Тя се възстанови по-добре от останалите страни. Засега ние не сме наясно какъв ще е ефектът от предприетите мерки. Така че ситуацията е много сложна и тук можем да разграничим ролята на отделните личности, които проявиха съпричастност и се включиха да помагат. Тук става дума не само за личности от политиката, но и в бизнеса и спорта. В това отношение проучването ни отчита една тенденция, която заслужава внимание. Знаете, че обикновено към богатите и преуспелите хора има едно негативно отношение от страна на обществото. В момента се наблюдава обратното. Може би едни от най-успелите ни личности-Делян Пеевски и Кирил Домусчиев имат изключително одобрение от хората. Това показва, че обществото забелязва и оценява това, което правят. Тук не мога да не спомена и Кубрат Пулев, който заяви, че ще дари половината от хонорара на живота си. Важно е обаче да спазваме мерките, които бяха предприети от правителството и щаба. Според мен апелът, който отправиха лекарите на болниците у нас, ще бъде чут от обществото. Надявам се да е така. По мои наблюдения по-скоро младите хора не спазват стриктно правилата и това е очаквано. Няма как да затвориш един тийнейджър вкъщи. Иначе масово забраните се спазват, хората са с маски и дори в магазини са на необходимата дистанция. Всичко това показа, че сме дисциплинирани като нация. Положителното е, че има интензивен диалог между правителството, щаба и обществото. Така че хората са ангажирани. Едва около 3% заявиха, че не спазват мерките и не ги интересува. Това е малка част, но за съжаление, тя е опасна.

Другият важен акцент, който изследването ни отчете, е изключително високият рейтинг на ген. Мутафчийски. Общо през последните 30 години у нас само президентите са имали такова голямо одобрение от обществото, също така и Симеон Сакскобургготски. Но тук трябва да уточним, че рейтингът на ген. Мутафчийски не е чисто политически. В момента нацията ни е обединена, не играем на управляващи и опозиция, а като един отбор. Това е безпрецедентна ситуация, за последните години не бих могъл да кажа, че сме регистрирали подобна тенденция. В случая ген. Мутафчийски е на точното място в това време и изпълнява добре ролята си. Не мога да кажа дали това ще се прехвърли в негов политически рейтинг, ако реши да влиза в политиката. Този трансфер не е сигурен, става дума за различни неща. Колкото до президента Радев, ниското одобрение към него се дължи точно на това, че не се включи в отбора. Държеше се опозиционно и изгради впечатление в хората, че не е един от тях. Той разчете погрешно нещата.

 Източник: https://www.monitor.bg/