Китай води кампания за дезинформация във връзка с Ковид-19, каза Майк Помпейо


Страните от Г-7 са установили, че Китай води "преднамерена кампания за дезинформация" за новия коронавирус, заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

"Китайската комунистическа партия представлява голяма заплаха за нашето здраве и за нашия начин на живот, както показа ясно епидемията", заяви държавният секретар на пресконференция във Вашингтон след виртуална среща с колегите си от Г-7 (Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия, Канада и Япония).

Майк Помпейо не спира да говори за "вируса от Ухан" (името на града, където бе установен първият случай през декември), а президентът Доналд Тръмп говори за "китайския вирус". Това ядосва Китай, който не иска да бъде заклеймяван по този начин, отбелязва АФП. Вашингтон обвинява Китай, че не е действал прозрачно в началото на епидемията и че е оставил болестта да се разпространи по света.

Това заседание на външните министри бе в навечерието на виртуална среща на върха на Г-20, на която ще участват Тръмп и китайския лидер Си Цзинпин.

"Не е време за обвинения. Време е за решаване на този глобален проблем. Ние сме фокусирани върху него днес", увери Майк Помпейо.

"Искаме да работим с всички страни по света", "включително с Китай, за да намерим решения, за да спасим колкото се може повече хора" и "след това да възстановим икономиките си, които бяха опустошени от вируса Ухан", добави той.
"Но всяка от страните, които бяха на срещата днес, са наясно с кампанията за дезинформация, която Китайската комунистическа партия води в опит да се освободи от отговорност", допълни той.

Източник: https://novini.bg/sviat/us/589312

Изготвил: Маринела Стаменова