Ким Чен Ун е жив и здрав


Всички предположения за болест и дори смърт на Северно корейския предидент се оказаха пропиляни.  Усмихвайки се, Ким Чен Ун се завърна пред публиката за първи път от три седмици, без видими признаци на заболяване, въпреки спекулациите за здравето му.

 

21-те снимки, публикувани от Kcna, официалната информационна агенция на Северна Корея, и от Родонг Синмун, вестник на Работническата партия, показаха лидера, облечен в стил Мао, ангажиран на 1 май да дава указания на терен и да участва в рязането на червента лента на фабрика за фосфатни торове в Сънчон, град на около 50 километра северно от Пхенян, завършен след две години работа.

На снимките лидерът разговаря със служители на фабриката и е винаги усмихнат, инспектира съоръжението, опровергавайки слуховете, според които дори не може да ходи. Придружен е от редица от висши служители: сестра му Ким Йо-джонг,  Пак Понг-Джу, вицепрезидент на Централния партиен комитет и министър-председател Ким Джа-ронг. Липсва номер две от номенклатурата, Choe Ryong-hae. Ким и чиновниците не носят маски за защита от коронавирус, за разлика от всички работници в завода.

Теорията за смъртта на Ким Чен Ун все по-правдоподобна! Не е рядкост Ким да изчезне от погледа на обществеността. След появата си на концерт на 25 януари в Пхенян, за да отпразнува Лунната нова година, върховният командир отсъства три седмици, докато държавните медии не съобщават за посещението му в столичния слънчев дворец на 16-ти февруари в чест на бащата Ким Чен Ир, който почина през декември 2011 г. Най-дългото изчезване беше през септември 2014 г., когато той изчезна за 40 дни и се върна с накуцване и с бастун. Сеулското разузнаване установи, че от глезена му е била отстранена киста.