Илияна Йотова: България все още няма стратегия за справяне с кризата


Вицепрезидентът Илияна Йотова определи аргументите за отмяна на брифингите на Националния оперативен щаб като "нескопосан пиар", тъй като българите имат нужда от отговори какво се случва.

Тя е категорична, че е било достойно да се даде последна дума на ген. Мутафчийски.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Все пак всички живяхме с него месец и половина, всеки ден той беше в нашия дом, по един или друг начин. Очевидно беше скрит. Трябва да видим защо. Дали наистина напрежението, което се чувстваше между щаба и изпълнителната власт, премиер-министър и ген. Мутафчийски през последните дни, което витаеше във въздуха, действително е стигнало някаква точка на кипене или съображенията са други. А що се отнася за по-важния въпрос за строгостта на мерките, ние продължаваме да не знаем като общество какво ни чака.

Илияна Йотова изтъкна нуждата от създаването на щаб, който да се занимава с тежките икономически последици от коронавируса, тъй като според нея мярката 60/40 не е достатъчно ефективна срещу растящата безработица.

НОЩ няма да дава повече брифинги

България продължава да няма стратегия за излизане от кризата. Необходим е щаб, който да наблюдава икономическата ситуация, за да се предприемат адекватни и работещи мерки за справяне с икономическите и социалните последствия. Често се използва клишето, че водим война с невидим враг. Една война предполага стратегия и тактика. Такива липсват, изтъкна вицепрезидентът.

Вицепрезидентът коментира и престрелките между кабинета и президента. Тя за пореден път настоя за дебат по икономическите мерки на кабинета за справяне с кризата.

Илияна Йотова, вицепрецидент: От самото начало президентът предложи няколко неща, които в крайна сметка така или иначе бяха изпълнени. Да, разбира се, той своевременно беше получил своята критика, упреците, квалификациите доста нелицеприятни и доста недостойни в интерес на истината, но така или иначе след това ставаше това, което той вече беше предначертал. От една страна последната критика към президента от обръщението му преди няколко дни и то беше направено много елегантно, много интелигентно през нашия пресцентър, за това, че ние трябва да знаем какви харчове се вършат в момента в държавата, кой ги върши, от чие име ги върши, как се купуват всички тези консумативи, кой плаща за тях, задаваме ли си въпроса дали болниците си купуват сами тези консумативи извън даренията, кой ще плаща един ден за тях, кой издава тези фактури. Всъщност това, което каза президентът беше въпрос, той го изрече на глас това, което се питаме всички ние като български граждани, защото утре ние ще трябва да плащаме за тези неща от нашите данъци и никой няма да има нищо против това да става, важното е да има прозрачност. Често употребявам и другото клише "Не трябва да има пир по време на чума". Това, което каза президентът е, че не трябва да има кражби по време на чума и аз мисля, че той беше абсолютно прав.

Спите ли спокойно, Ген. Мутафчийски? 

Източник: БНТ