Здравко Димитров за затворените пазари: Сърцето ми се къса, но заповедта си е заповед


Кметът на Пловдив Здравко Димитров, който днес е именик, от сутринта обикаля града и пазарите. "Сърцето ми се къса, като гледам  как търговците си прибират стоката, но заповедта си е заповед и трябва да я изпълняваме", заяви пред "Марица" градоначалникът.

Той  коментира и изявлението на премиера Бойко Борисов, че министърът на земеделието Десислава Танева  и кметовете на общините биха могли да организират изкупуване на зеленчуци и плодове, от затворените тържища, за да не се съсипе продукцията.

 "Готови  сме да помогнем на хората, за да нямат големи загуби. Правилно е, че правителството търси всевъзможни начини за компенсация на щетите. Още в понеделник ще уточним какъв е механизмът, за да е законно, и ще действаме.  Община Пловдив има над 7000 потребители  на социални услуги, за които с бюджетни средства се осигурява храна, включително зеленчуци и плодове", обясни Димитров.

"Пловдивчани са дисциплинирани - видях, че улиците са празни, а малкото хора, които срещнах, са с маски", обобщи ситуацията в града навръх Цветница Здравко Димитров. 

 Понеделник пазара последен от общинските тържища "пусна кепенци" в 12 часа. Преди това заповедта за затварянето беше окачена в "Тракия".

Лично директорът на "Общински пазари" Запрян Тодоров обиколи тържищата с разпореждането търговците да си приберат стоката и да покрият с брезенти сергиите. "От утре три дни пазарите ще работят", напомни Тодоров и допълни: "Реве ми се. Зеленчуците са нетрайна стока, хората са положили толкова много труд, а сега не знаят какво да правят с отгледаните зеленчуци. Но сме длъжни да се подчиним". 

Източник: https://www.marica.bg/