Задържаха за 72 часа нарушител на задължителната карантина в София


Полицейските служители са установили, че лицето Г.Н.Б. не се намира на постоянния си адрес

Софийската районна прокуратура /СРП/ е задържала за 72 часа мъж, завърнал се от чужбина, който не е спазил задължителната 14-дневна карантина в условията на обявеното извънредно положение заради новия коронавирус.

Досъдебното производство е образувано от 04 РУ-СДВР, след като при извършване на проверки в различни дни по предварително подаден списък на лица, които следва да спазват карантина, полицейските служители са установили, че лицето Г.Н.Б., което се било прибрало от Швеция с полет през Франкфурт, не се намира на постоянния си адрес.

"Установено е, че след пристигането си на летище София, Г.Н.Б. е отказал да подпише предоставените му формуляри за карантина, като незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения", се посочва в съобщението.

"След събирането на достатъчно доказателства и след доклад на материалите по делото в СРП, спрямо Г.Н.Б. е изготвено постановление за привличане на обвиняемия, както и за задържането му за срок до 72 часа. Едновременно с това са сезирани и органите на РЗИ – с оглед предприемане на действия за установяване на здравния статус на Б. След като е установено, че пробата за COVID-19 на лицето е отрицателно, същото е задържано с прокурорско постановление", пишат още от Софийската районна прокуратура.

Източник: https://eurocom.bg/new/zadrzhakha-za-72-chasa-narushitel-na-zadlzhitelnata-karantina-v-sofiya

Изготвил: Маринела Стаменова