ЕК предлага 100 млрд евро за укрепване на бизнеса. Италия недоволна!

SURE - Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации, с този план ЕК ще предлага да намали последствията от кризата с кроронавируса за бизнеса в най-засегнатите страни. 

"С този нов инструмент за солидарност ще мобилизираме 100 милиарда, за да задържим хората на работа и ще позволим на бизнеса да остане активен" - обясни Урсула Фон Дер Ляйен- ние обединяваме сили, за да спасим живота и да защитим поминъка си ". Еврокомисарят Паоло Джентилони каза, че този фонд на ЕС, предназначен за финансиране на съкращения в държавите-членки, „е първият общ отговор на европейските държави и аз започвам да съм оптимист, че други такива ще последват“.

Конте недоволен " Искаме си евробондовете". „През изминалите дни стартирах предложението за Европейски план за възстановяване и реинвестиране. Това е смел и амбициозен проект, който изисква споделена финансова подкрепа и следователно се нуждае от иновативни инструменти като европейските облигации за възстановяване: държавни облигации които са полезни за финансиране на извънредните усилия, които Европа ще трябва да стартира за възстановяване на своята социална и икономическа тъкан. Както вече изясних, тези Бондове по никакъв начин не са насочени към споделяне на дълга, който наследява всяка от нашите държави от миналото, нито за да се прехвърля бъдещеият дълг на една от държавите върху населението на останалите страни членки." - допълва премиерът в отговора на предложението за плана Sure. 

Предложенията все още не са на нивото на целта, която ни е поставила историята "В края на последния Европейски съвет на 26 март ние си дадохме две седмици, за да се справим с това предизвикателство. За съжаление, някои предварителни техническите параметри, които успях да видя изобщо не изглеждат на нивото на задачата, пред която ни е поставила историята ", подчертава Конте, който добавя:" Продължаваме да си говорим за използването на инструменти, които изглеждат напълно неадекватни по отношение на целите, които трябва да преследваме, като имаме предвид, че сме изправени пред епохален шок от симетричен характер, който не зависи от поведението на отделните държави. Време е да покажем повече амбиция, повече единство и повече смелост. Пред буря като тази на Covid-19, която засяга всички, не само Италия има нужда от спасителна жилетка: имаме нужда от солидна европейска спасителна лодка, която ще отведе нашите обединени страни в убежище. Не не искаме други да гребат вместо нас, защото ние си имаме силни ръце. "

Необходими са много повече ресурси от предложените от Брюксел. „Ние приветстваме предложението на Европейската комисия да подкрепи - обяснява той - чрез плана Sure за 100 милиарда евро да се възстановят разходите, които националните правителства ще направят за финансиране на доходите на тези, които са временно безработни в тази трудна фаза. Това е положителна инициатива, тъй като ще позволи издаването на европейски облигации за максимална сума от 100 милиарда евро срещу държавни гаранции от около 25 милиарда евро ". "Но ресурсите, необходими за подкрепа на нашите здравни системи, за гарантиране на краткосрочна ликвидност за стотици хиляди малки и средни предприятия, за осигуряване на заетостта и доходите на самостоятелно заетите работници, са много повече. И това не важи със сигурност само за Италия. Ето защо трябва да продължим по-нататък ", отбелязва Конте.
Погледнете Америка, която приложи безпрецедентни мерки. Ние като италианци и европейци не можем да си позволим да загубим не само предизвикателството за възстановяване на нашите икономики, но и това на световната конкуренция. Когато водим война, е задължително да се подкрепят всички усилия, необходими за победа и да се задействат всички инструменти, необходими за възстановяването. " завършва Конте, обръщението си към Председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен.

Източник: https://www.tgcom24.mediaset.it/politica/coronavirus-conte-replica-alla-von-der-leyen-ue-a-un-bivio-mostrare-pi-ambizione-coraggio-unit_16872799-202002a.shtml

Превод: Кристина Ръжданова