До 31 март 20202 г. родилното отделение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив остава затворено


Родилното отделение на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив ще бъде затворено до 31 март тази година, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Пловдив. Причината е, че главната акушерка на клиниката е дала положителна проба за коронавирус, което бе съобщено по-рано днес от РЗИ.
По думите на епидемиолога от Здравната инспекция д-р Милена Панайотова, родилките, които са там в момента, не са имали никакъв контакт с акушерката, заразена с коронавирус. Тя е била последно на работа на 17 март и от 18 март си е вкъщи, където се е самоизолирала. От съобщението става ясно, че родилките ще бъдат изписани поетапно.
На родилното отделение са били връчени необходимите предписания от РЗИ, като едно от тях е персоналът стриктно да спазва всички противоепидемични мерки и да се оборудва със защитни предпазни средства. То ще продължи да работи след изписване на родилките, когато ще последва и крайната му дезинфекция.
От РЗИ е изискан списък с всички жени, които са били в родилното помещение и са били обслужвани от заразената с коронавирус акушерка в периода от 13 до 17 март, тъй като към днешна дата те подлежат на 14-дневна карантина. Списък е изискан и на целия персонал на отделението.
Семейството на жената също е поставено под домашна карантина.

Източник: http://www.bta.bg/bg/c/CV/id/2177629

Изготвил: Маринела Стаменова