Джонсън: Ще се преборим с коронавируса за 12 седмици


137 души във Великобритания са починали от заболяването до момента

Британският премиер Борис Джонсън предложи на гражданите малко оптимизъм днес, като заяви на ежедневния си брифинг, че страната може да се пребори с коронавируса, ако бъдат взети правилните мерки, предава CNBC.

До момента Великобритания има най-малко 2707 случая на коронавирус, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. Най-малко 137 души в страната са починали от заболяването.

„Можем да се преборим с коронавируса през идните 12 седмици, но само ако предприемем стъпките, които очертаваме“, заяви Джонсън пред репортери. По-късно той добави, че не може да каже дали случаите на заболяването в страната ще започнат да намаляват до края на юни.
Британският премиер допълни, че ограничителните мерки в Лондон може би трябва да се разширят, тъй като има информация, че вирусът се разпространява много повече в столицата. Той допълни, че съветът на правителството към гражданите да си останат по домовете не се спазва от всички.
Джонсън обаче беше категоричен, че не се предвижда спиране на градския транспорт в Лондон. Той каза това на фона на спекулациите, че градът може да бъде поставен под карантина с възможни ограничения на влизанията и излизанията на около 9-те милиона жители.

За разлика от Италия, Испания и Германия британското правителство не е наложило конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса.

До момента то е отправило само силни препоръки към гражданите, като ги посъветва да работят у дома, ако е възможно и да спрат всичките си социални контакти. Все още обаче не е наложено затваряне на барове, ресторанти, фитнес зали, киносалони, музеи и църкви.

Въпреки това животът в Лондон се променя – хората по улиците са значително по-малко, много хора работят от вкъщи и минимизират социалните си контакти.

Вчера беше съобщено, че училищата във Великобритания ще затворят врати в петък, което поставя под съмнение изпитите на учениците в края на годината. За децата на ключови служители ще бъдат осигурени грижи, така че те да продължат да работят.

Снимка: Leon Neal/Getty Images/Bloomberg

Източник: https://www.budilnik.com/dzhonsan-shte-se-preborim-s-koronavirusa-za-12-sedmitsi/

Изготвил: Маринела Стаменова