Гуверньорът на БНБ: До дни банките ще обявят отсрочка по кредитите

Хората трябва да говорят с банките и това е целта на мерките – да се даде допълнителна гъвкавост

Банките ще въведат целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Това е казал пред „Нова телевизия“ гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев, коментирайки помощта, която БНБ, заедно с търговските банки, подготвя за клиентите.

По думите му, по-просто казано - ще има отсрочване на плащане по банкови кредити.

„В рамките на няколко дни Европейският банков орган (ЕБО) ще одобри насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки“, добави Радев.

Хората трябва да говорят с банките и това е целта на мерките – да се даде допълнителна гъвкавост и възможности за търговските банки. С този индивидуален подход към клиентите, те да не изпадат в по-тежко положение.

Банковият сектор в момента е в много добра кондиция в резултат на направеното през последните няколко години. Той е готов, ако говорим с хоризонт за 36 месеца, за тази криза“, обясни той.

Източник: https://www.economic.bg/bg/news/12/bnb-do-dni-bankite-shte-obyavyat-otsrochkite-po-plashtaniya-krediti.html?fbclid=IwAR2hnRb_hftDeJNpIlRQxz8xnrxUCmRJfbpyEwpWNWBfUAsCAiWWyEPdCKI

Изготвил: Изготвил: Маринела Стаменова