Голяма част от светът е скептичен към ефекта от строгите мерки срещу CoVID-19


Проучване на Ipsos показва, че голям брой хора по света все още са скептични по отношение на въздействието, което ограниченията за пътуване и изолацията на гражданите ще окажат върху спирането на разпространението на коронавируса.

Жителите на Япония, която не е наложила строго блокиране, както и тези в Индия, най-малко се обявяват в подкрепа на ползите от стриктните мерки за борба със заразата. Конкретно за Индия, би било интересно това проучване да се повтори отново в рамките на седмица, две за да се проследи промяната в тези обществени нагласи след влизането на строгите рестриктивни мерки, които наложени правителството наложи от 24ти Март.

Този скептицизъм към ефекта от строгите мерки на ограничения, се наблюдава и при повече от половината жители на възраст от 16 до 74 години в Австралия и Германия, които понастоящем също са с по-слаби режими на задължително наложени мерки. 

Но какво е разбирането и подкрепата за такъв тип строги мерки при някой от страните, които са най-силно засегнати в Европа? Там където жителите все още трябва да се справят със строго наложени блокировки. Всъщност там правителствата са най-облагодетелствани от подкрепа за такива крайни и не популярни за съвременното европейско общество решения.
Такъв е случаят в Италия и Франция. Само 37 процента от италианците и 36 процента от французите заявяват, че ограниченията няма да спрат COVID-19.

Източник: www.statista.com
Изготвил материала: Георги Анадолов